Знаем, че ако настинем е добре да изпием един аспирин или някакво друго хапче против настинка. Съдържащо например ибупрофен или парацетамол. Същото важи и ако ни заболи гърло или глава. Веднага ще прибегнем до домашната аптечка и ще се погрижим за болежките ни с някой друг медикамент.

Но какво да правите ако изпадате в състояния на тревожност?

Съществуват ли лекарства, с които да се борите срещу нея? Изобщо никак не сте наясно по темата тревожност – лекарства.
На първо място да помислим на какво може да се дължи Вашата тревожност. Има ли някаква причина за нея? Нещо да Ви е разстроило или притеснило. Нещо, с което да свързвате Вашето усещане за тревожност. Защото ако не намерите никаква логика във Вашите усещания, това никак не е добре. И най- вероятно става въпрос за някаква форма на депресия.
Ако имате и най-малките подозрения, че може да изпадате в депресивно състояние, не избързвайте да мислите по темата тревожност и лекарства. Няма по-сигурен и по-добър начин от този да отидете при лекар специалист. Да, точно така. Психотерапевт или психоаналитик. Няма нищо страшно в това, освен вероятно по-сериозните средства, които ще Ви коства самото посещение. Но е наложително.

Психотерапевтът ще Ви запознае подробно с темата тревожност / лекарства само ако се налага изобщо да приемате някакви лекарства. В много случаи е достатъчна и само терапия, но по-продължителна. Терапия, която цели да Ви отърве от състоянието Ви на тревожност, за да можете да се върнете към нормалния си начин на живот. Изпълнени с позитивни мисли и кипящи от енергия.
Но понякога само терапия не е достатъчна. Да.

Отново тревожност – лекарства!?

Не са ли опасни тези антидепресанти, които се предписват при състояния на тревожност?
За съжаление, както много други лекарства, така и медикаментите, гонещи стрес или състояния на тревожност, крият много рискове. Към тях човек бързо привиква и трудно ги отказва. Като цигарите. Но освен това (пак като цигарите) антидепресантите имат и много странични ефекти и крият рискове за човешкото здраве. Така че, ако изобщо се стигне до прием на антидепресанти, пробвайте първо онези, които са направени на билкова основа. Консултирайте се с психотерапевта си кои са най-добрите и най-ефикасните от тях. Но да са природни лекарства, а не синтетични.

Оставете коментар