безсъние

Какво да предприемем ако страдаме от безсъние?

Много хора в днешно време се оплакват, че заспиват трудно, сънят им не е качествен. На следващия ден обикновенно се чувстват прекалено изморени и нетрудоспособни. Дали това е временно явление или постоянно явления, кога можем да твърдим, че страдаме от безсъние и какво можем да предприемем?

Колко трябва да спим?

Всички сме чували, че ако спим по-малко от 8 часа в денонощието, ще имаме сериозни здравословни проблеми. Това обаче се дължи на проучвания, спонсорирани именно от фармацевтичните компании, предлагащи синтетични хапчета за сън. Накратко, дава се прекалено голяма гласност на това до какво може да доведе недоспиването. Но не и до какво може да доведе прекомерния сън. Затова вероятно ще се изненадате като чуете това. Ново мащабно проучване, състоящо се от 25 компонента и проведено в различни държави, пръснати по цял свят, показва, че при хората, които спят над 8 часа, смъртността се покачва. Колкото повече спят, толкова повече риска от сърдечно-съдови проблеми се покачва. Това не важи за хората, които спят под 8 часа ( но не и под 6 часа) в денонощието.

Оттук следва, че ако по принцип спите по-малко от 8 часа и не изпитвате някаква умора не е необходимо да посягате към медикаменти. Просто спите толкова, колкото вашият организъм има необходимост.
Има и не малко хора обаче, страдащи от хронично безсъние, т.е. от системно недоспиване. Това наистина може да се определи като социално значим проблем, при който може и да се наложи да посегнете към сънотворните. Но не синтетичните! Към тях доказано се развива зависимост, често качеството на съня се влошава, а работоспособността през деня намалява.

ако страдаме от безсъние

Какво тогава да предприемем ако страдаме от безсъние?

На първо място можете да пробвате да решите проблема си с традиционните народни методи. Например да пиете чаша прясно мляко преди сън, да не четете или гледате телевизия точно преди лягане, да си вземете отпускаща тялото вана и т.н. Но също така можете и да се снабдите с натурални хапчета за сън. Именно те без да довлекат със себе си така нежеланите странични ефекти, ще ви помогнат качествено в борбата срещу вашето безсъние. Без значение дали то се явява краткотраен проблем или напротив- тормози ви отдавна. Хапчета срещу безсъние, които са на билкова основа, а не така старателно предлаганите ни от ламтящата за пари фармацевтична индустрия синтетични медикаменти!