fbpx
Хапчета за сън безопасни за здравето

Кои хапчета за сън са безопасни за здравето ни?

На всеки индивид различните лекарства, а понякога и билки, му влияят по различен начин. В пълна степен това важи за сериозните медикаменти, които използваме като средство да се справим с безсънието. Само прочетете листовките на някой вид хапчета за сън, които спадат към групата на барбитуратите или пък бензодиазепимите. Веднага ще научите, че подобни медикаменти, макар и ефективни при безсъние могат да доведат и до световъртеж. Не са за подценяване и страничните ефекти като забавяне на умствената и физическата активност. Също така могат да предизвикат и сънуване на кошмари или дори да ви докарат депресия.
В повечето случаи тези симптоми отшумяват с времето, но пък е напълно възможно вие, от своя страна, да развиете зависимост към конкретното лекарство. Да не забравяме и че подобни синтетични медикаменти никога не трябва да се приемат в комбинация с алкохол или пък с лекарства, които също действат срещу безсъние.

Дали синтетичните медикаменти са безопасни за здравето ни?

Не, не са. И това е причината хората, които страдат от проблеми със съня да прибягват до хапчета за сън, които са на билкова основа. Особено популярни са онези, чиято основна съставка е билката валериана (корен от валериан). Като например Мента, глог и валериан. Само билки, никакви химии. Т.е. не са медикаменти, които биха ни навредили. Предполага се, че те са напълно безопасни за здравето ни. Но и тук има уловка, макар и миниатюрна. Както споменахме, различните лекарства, дори и да са такива, които са на билкова основа, действат на всеки индивид по различен начин.

безопасни хапчета за сън Предложете валериан на една котка и само почакайте да видите какво ще се случи. Но се екипирайте добре, защото на котката валериана няма да действа успокояващо както на вас, а тъкмо напротив. Според ветеринарите той въздейства на котката, както амфетамините върху вас…
Все още няма документирани вредни ефекти от корен от валериан върху хората, но има случаи на проявени алергични реакции към тази иначе безобидна билка. Което важи и за много други билки, които се предлагат под формата на хапчета за сън.

В крайна сметка има ли хапчета за сън безопасни за здравето ни?

По отношение на билковите хапчета за сън обаче рискът от нежелани реакции е сведен до минимум. Най-вече,  ако с тях се предозира или пък се окаже, че имате алергия към някоя от билковите съставки, съдържащи се в таблетките. Но, погледнато в общ план натуралните хапчета за сън са единствените, които могат да бъдат разглеждани като безопасни за здравето ни. Не се пристрастявате към тях и те не водят до забавяне на физическата или умствената ви активност, камо ли до депресия. Така че ако страдате от безсъние- доверете се на натуралните таблетки или хранителни добавки и не рискувайте със синтетичните медикаменти!