безвредна боя за коса

Кой е измислил първата безвредна боя за коса?

Да се върнем назад във времето…

Както знаем от историческите данни, Клеопатра се е къпела в мляко с цел разкрасяване. От което логично можем да стигнем и до извода, че именно в Древен Египет са се зародили повечето процедури по женското разкрасяване. И веднага добавяме- и мъжкото, защото по онова време и мъжете са открили, че има нещо хубаво в това да боядисваш косата си. Което ни навежда и към настоящата ни тема- Кой е измислил първата безвредна боя за коса?

Предполага се, че най-ефективните методи за промяна цвета на косата са измислени от египтяните. Поне те са онзи народ, който е оставил писмени доказателства за тази си дейност, фигуриращи в папируса на Еберс.

За жалост, и древните египтянки, и египтяни, не са открили безвредни методи за боядисване на косата си. Както всички останали народи, които по природа са били надарени с тъмен цвят на косата, египтяните са мечтаели да са руси. Това се постигало като намазват косата си със смес от морска вода (от токсичното мъртво море) и филизи от леска. Друг популярен ( но не и безвреден) метод за изсветляване на косата било използването на смес от пепел и козя мас. Вероятно най-сложно е било за онези, чиито коси побелявали…  Защото за да възвърнат тъмния си цвят, те се мажели със смес от престояли 70 дни във вино пиявици…

Да се върнем отново на въпроса – Кой е измислил първата безвредна боя за коса?

Няма да отричаме това, което са измислили египтяните, защото тяхната изобретателност и находчивост е безспорна. Ще се пренесем обаче много по-напред във времето, за да разберем кой и кога е измислил първата безвредна боя за коса. Или поне относително безвредна.
Истинският изобретател на първата безвредна боя за коса е французинът Южен Шулер (Eugene Schueller), роден на 20.03.1881 г в Париж.

Той успешно завършва местния университет по химия през 1904 година. През 1907 г. в собствената си кухненска мивка успява да намери формула за съвременната боя за коса, която използваме и в наши дни. Предполага се, че идеята за това да се занимава с подобно дело е резултат от факта, че вижда с кошмар на какво прилича косата на собствената му съпруга, току-що завърнала се от фризьор.
Южен Шулер кръщава патента си Oreale, от чието име се ражда и огромната днес компания Lóreal. Основана от него през 1909 г. ( тогава под името Societe Francaise de Teintures Inoffensives pour Cheveux).

безвредна боя за коса

Днес вече разполагаме с привилегията да боядисваме косата си с безамонячна боя за коса. Но все пак трябва именно на Южен Шулер да благодарим за създаването на първата безвредна боя за коса. Дори и на съпругата му и нейният нескопосан фризьор.