fbpx
лекарства за сън

До какво води употребата на лекарства за сън, известни като барбитурати и бензодиазепини?

Лекарства за сън са се използвали още в древността, макар и да не са били под формата на таблетки или капсули. Масово при безсъние хората са употребявали билки и растения, имащи успокояващо и приспивно действие. Дори и алкохолът се е леел като из ведро не само заради опияняващите му, но и заради приспивните му свойства.
През 1864 г. Адолф фон Байер ( получил през 1905 г. Нобелова награда по химия) успява чрез синтезирана барбитуратова киселина да изобрети барбитуратите- синтетични медикаменти, които се явяват истинските предшественици на съвременните лекарства за сън.

След като в продължение на десетилетия те се изписват на пациентите, страдащи от безсъние, сред лекарските среди тръгват притеснения, че тези медикаменти водят до пристрастяване. Освен това било напълно възможно да имат и много други странични ефекти, за които науката още не била наясно. Просто трябвало да измине време, за да има доказателства, че те са безвредни. Което никога не се е случило.
По време на Втората световна война са изобретени и бензодиазепините, които успешно заместват барбутуратите. Най-малкото защото се възприемат като по-безопасни.

барбитурати и бензодиазепини

Днес вече знаем, че нито барбутиратите, нито бензодиазепините са безопасни за човешкото здраве.

За да сме максимално точни и да не си мислите, че просто ви заливаме с поредната непроверена информация, ще цитираме какво пише на официалния сайт на Превантивно- информационен център по проблемите на наркоманите (http://sofiamca.org) относно постиганият ефект от използването на бензодиазепини и барбитурати. След като се посочва, че тези синтетични медикаменти влиаят пряко върху централната ни нервна система, пише че те „могат да предизвикат смущение в говора, нарушена координация, нестабилна походка, световъртеж“. Но това касае само какъв ще е ефекта им върху физиологичните ни способности. Към психичните фигурират „намалена концентрация, забавено мислене, променливо настроение. При предизвикване или парадоксално действия- свръхвъзбуда и безсъние, падане на задръжките; състояния на опиянение с повишена опасност за себе си и околните“…

Както посочихме, не сме си изсмукали от пръстите тази информация. Тя е официална и би трябвало да стресне всеки, който реши, че има причина да прибегне до бензодиазепини и барбитурати. Забравете за тях, освен ако не изрично предписани от личния ви лекар. Има вече достатъчно ефективни натурални лекарства за сън, които не крият рискове за здравето ви. С тяхна помощ ще успеете да се наспивате без да се чувствате като поредния злощастен наркоман!