Как се е появил лилавият цвят в боята за коса?

Как се е появил лилавият цвят в боята за коса?

Преди доста време да сте с боядисана в лилаво коса е било немислимо. Лилавият цвят в боята за коса е бил нещо невъзможно. Дори да сте облечени в лилаво се е считало за истинска привилегия, присъща само на царските особи. Защото извличането на лилав цвят от природата е било прекалено трудоемко и скъпоструващо. Никой не си е и представял, че ще може някой ден да се сдобие с коса с цвят на люляк или пък на ирис.

Как тогава се е появил лилавият цвят в боята за коса?

Както споменахме, до втората половина на 19 в. е било немислимо за простолюдието да разполага с лилави одежди. Това се е възприемало все едно да си с царски ореол, а всички наоколо да се пукат по шевовете от завист.
Събитията, които променили изцяло нагласата на тогавашното население (забравихме да споменем, че действието се развива в Англия) били от една страна раждането на Уилям Пъркин на 12. 05.1838 г. в Лондон и бума на малария в Европа.

Ще се зачудите кой е този Уилям Пъркин?!

Уилям Пъркин отраснал в семейство на дърводелец, който изхранвал семейството си правейки мебели по поръчка. Доходите му не били никак малко и това предоставило шанса на Пъркин да влезе в Кралския колеж по химически науки, където за негов ръководител бил назначен Август фон Хофман. Задачата и на двамата била да открият ефикасно лекарство срещу маларията, която покосявала все повече хора. Вече била открита целебната сила на хининовото дърво по отношение преодоляването на болестта, но синтетичен хинин не съществувал. Това била и тяхната задача.

За кратко време Хофман изоставил своя партньор и заминал на почивка в Германия. Това не обезкуражило Пъркин и той упорито и ентусиазирано продължавал да се занимава със своите колби и епруветки. Няма да ви занимаваме с никакви химични формули и съединения, но ще споменем, че по време на окисляването на смес от анилин с калиев дихромат с цел получаване на синтетичен хинин, Пъркин изпитал поредното си разочарование. Но след добавянето на алкохола към химичната смес отбелязал, че по колбите му се вижда ярко лилав цвят. Да, никакъв напредък в откриването на лекарство срещу малария, но пък бил открит начин за добив на най-търсения и желан цвят- лилавото. Цветът на господстващата царска мода!

и така…

Уилям Пъркин патентовал откритието си под името „Мовеин“ и не след дълго в лилаво започнали да се произвеждат всякакви дрехи, килими и други текстилни стоки. И като логично последствие се появил и лилавият цвят като боя за коса. Онзи лилав цвят в боята за коса, който познаваме днес и който продължава да е на мода!