Защо хората, страдащи от депресия, вярват в сентенцията Моят дом е моята крепост?

Няма как да не сте чували мисълта Моят дом е моята крепост

Защото това наистина е мястото, на което трябва да се чувстваме сигурни и защитени. Но да не забравяме, че все пак е приказка, идваща от друга епоха, когато крепостите са били ограждани от дълбоки ровове. Колкото се може по-дебели и по-високи стени, около които да могат да стоят на пост колкото се може повече стражи. От там идва и сентенцията Моят дом е моята крепост. Именно на такова място повечето хора, страдащи от депресия, биха се чувствали по-спокойни и защитени. Защото защита от това да изпаднете в депресия няма.

Ако не разполагате с ентусиазма и най-вече финансовите средства на „бизнесмена“, издигнал огромния си замък край село Равадиново, крепости и замъци вече не се строят. Затваряме се в жилището си, далеч от чуждите погледи, далеч от неизвестността, далеч от евентуални неприятности. Хората, страдащи от депресия търсят в дома си сигурност, спокойствие, защита и уют. Това показват повечето наблюдения на специалистите, занимаващи се с пациенти, страдащи от депресивни състояния.

Какви са симптомите на депресия?

Обичайните симптоми на депресията са загуба на интерес към това какво се случва около нас (в работата, в семейството, сред приятели и близки). Също и загуба на интерес към неща, които преди това сме считали за приятни и забавни (хоби, спортни занимания, секс). Пациентите с депресивни състояние започват да имат често пристъпи на главоболие, болки в гърба и храносмилателни проблеми. Всичко това води да нарушения в съня и усещане за раздразнителност, което дава като резултат оформянето на едно напълно асоциално поведение.

Къде е спасението?

Да се затворите у дома, да не виждате никой и никой да не ви притеснява.

Дори да се затворите в жилището си защото, Моят дом е моята крепост, това няма да реши проблема ви, а ще го задълбочи. Необходимо е да признаете пред себе си, че вероятно имате сериозен проблем, който може да бъде овладян само с посещение при лекар- специалист. Трябва да сте напълно откровени с него за това какво изпитвате и какво чувствате. Защото в повечето ситуации налице излизат първо физическите оплаквания. Спрямо които терапевтът трудно ще може да предположи, че страдате от форма на депресивно състояние.

депресия - Моят дом е моята крепостКаква е следващата стъпка? Това ще прецени конкретният терапевт спрямо вашия конкретен проблем. Депресията днес се лекува успешно и то често само с провеждането на терапевтични сеанси и хранителни добавки за депресия. Без да се налага прием на сериозни медикаменти. Най-важното е да престъпите през прага на своята крепост, да не се затваряте в своята черупка и да отправите зов за помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *