fbpx
принципите на Хранителната пирамида

Постига ли се ефективно отслабване, съблюдавайки принципите на Хранителната пирамида?

Никой няма да ви обвини в проява на завист, ако си мечтаете да притежавате грацията на Олга Куриленко. Перфектните пропорции на Никол Шерцингер или пък да изглеждате като по-пищната, но със също толкова перфектно тяло, София Варгара. Дори не държите да притежавате тяхната слава- вашата мечта е единствено външният вид на тялото ви поне донякъде да се приближава до тяхното. Да се сдобиете с по-високо самочувствие, наблюдавайки отражението си в огледалото и да пробудите позаспалото възхищение на половинката си. Същевременно ви е пределно ясно, че за здравето и визията на всички гореизброени красавици се грижат безброй диетолози, които вие не можете да си позволите…

Но изведнъж си припомняте онзи хранителен режим, базиран на принципите на Хранителната пирамида. Започвате да се чудите дали с него може да се постигне ефективно отслабване. Дали то ще е наистина трайно, дали не е опасно и не на последно място- дали няма този хранителен режим да ви излезе прекалено скъпо от финансова гледна точка.

Защо хранителен режим, базиран на принципите на Хранителната пирамида?

За късмет, дори и в нашия модерен пазарен свят все още има неща, за които не се изискват специални финансови средства, а само търпение и мотивация в случая с отслабването, добър хранителен режим, базиран на принципите на Хранителната пирамида и достатъчно физическа активност. Именно този начин на хранене е разковничето към трайното и безопасно отслабване. Балансиран хранителен режим, в който участват хранителни вещества от всички групи, но разпределени спрямо т. нар. хранителна пирамида.

Защо базираният на хранителната пирамида режим е безопасен за здравето ни и дали наистина води до отслабване?  Веднага отговаряме с ДА- няма нищо опасно в спазването на подобен балансиран хранителен режим и ДА- здравословното отслабване ви е гарантирано. Няма нужда да гладувате, да се лишавате от това и онова. Храните се с всичко, но спазвайки правилното разпределяне на вид и количество храна за деня. Това представлява балансирано хранене. В случай, че сте веган или вегетарианец, просто замествате животинските протеини с това, което отговаря на собствените ви разбирания (растителни протеини, соя и т.н.).

Много важно е да запомните, че съзерцавайки образа на хранителната пирамида, е добре той да остане завинаги в главата ви. Това не е поредната модерна диета, която да спазвате 1 седмица, 2 месеца или половин година. Това е начин на живот и начин на хранене, до който трябва максимално да се приближавате. Така ще можете напълно безопасно и здравословно да поддържате онова тегло, което желаете. Ако към всичко казано дотук прибавите и някакъв спорт, резултатите наистина ще надхвърлят очакванията ви. Дори с удоволствие ще констатирате, че килограмите стремглаво изчезват. Вие започвате да се превръщате от грозното патенце в красив лебед, който може дори за засенчи на външен вид Олга Куриленко, Никол Шерцингер или София Варгара.