10 непознати признаци на стреса

В забързания живот на ХХI век, човешкият организъм ежедневно е подложен на различни изпитания, пораждащи стрес. Стресът е основен причинител на разстройство на психическото и физическото функциониране на тялото ни, което много често води до появата на различни болести. Той няма как да бъде избегнат.

Много хора не усещат стрес или го приемат за нещо нормално, но човешкото тяло само по себе си показва, че такъв има. Съществуват признаци, които сигнализират за наличието му, но малко хора ги разпознават.

  1. Първият и най-често срещан симптом е сухота в устата. Получава се от намаляване на слюнкоотделянето в устната кухина. Най- често това води до лош дъх и проблеми със зъбите.
  2. Вторият признак е честото отделяне на газове, нарушаване на перисталтиката и увеличаване на киселинността в стомаха. Честа причина за това е неправилното хранене, но то може да се припише на стрес в ежедневието.
  3. Третият признак е упоритото главоболие, схващането на мускулите и мускулни болки в областта на гърба.
  4. На четвърто място, но не и по важност, е разстройството на паметта, в частност- краткосрочната памет и липсата на концентрация. Като резултат от това се наблюдават трудности при запомнянето на нова информация.
  5. Хипертонията (увеличено кръвно налягане) и проблемите със сърдечно-съдовата система също са сред признаците на стреса. При това положение човек изглежда изморен, с напрежение в лицето, и изпитва тежест в гръдния кош.
  6. Стресът също така влияе и върху хормона кортизол, като при увеличаването на референтните му стойности, тялото натрупва мазнини. Мазнините могат да се получат и от прекомерно преяждане с любими храни, причинено също от стрес.
  7. Честото боледуване може да е вследствие на отслабнал от стрес имунитет.
  8. Други признаци на стрес са увеличената мастна секреция, потенето без причина, студените и потни крайници, мазната кожа и коса.
  9. Появата на пърхот също може да се дължи на стреса, който отслабва имунната система.
  10. На десето, но не и на последно място е влиянието на стреса върху емоциите на човека и неговото поведение, изразяващи се в често избухване, подтиснатост, чувство за неразбиране от околните, депресия, раздразнителност и други промени в настроението.