fbpx

4 храни, съдържащи L-триптофан

Балансираните нива на L-триптофана в кръвта е от голямо значение за тялото, защото той спомага за нормалното протичане на цикъла на съня и повишаването на настроението. Освен за тези основни моменти от всекидневието, аминокиселината доставя много големи количества от витамина B3. Триптофанът е незаменима и есенциална аминокиселина, която човешкият организъм не произвежда сам, т.е. трябва да бъде набавяна допълнително. Приемът ѝ се осъществява чрез различни храни или антистрес хранителната добавка Saframil.

shutterstock_28182868Приемането на храни, имащи L-триптофан в състава си, е препоръчително да се случва на гладно или в комбинация с храни, богати на протеини. Храните, които попадат сред най-богатите по съдържание на триптофан, са:

  • Птиче месо

Пуйката е едно от най-известните меса, притежаващи аминокиселината в състава си. Освен нея обаче всяко друго месо дава нужната доза от триптофан. Червените меса имат и по-високо съдържание на наситени мазнини, които водят до повишаването на холестерола. Една порция от пилешки или пуешки гърди съдържа средно между 350 до 390 милиграма от тази градивна за организма добавка.

  • Морски дарове

Морските дарове са определено много полезни и богат източник на аминокиселини. Ако искате да си осигурите необходимото количество от това вещество, хапвайте редовно скариди, миди, риба тон, камбала, сьомга, костур, сардини и други.

  • Млечни продукти

Докато млечните продукти имат значително по-малко триптофан в състава си от морските дарове и месата, те пак дават достатъчно от него. Може да увеличите нивата на добавката в менюто си, като пиете мляко преди лягане или по-често похапвате сирене, кашкавал, извара и кисело мляко. Приемът на мляко и млечнопроизводни ще повлияе благотворно на костната ви структура заради калция в тях.

  • Ядки и семена

Консумирането на ядки и семена е добър начин за увеличаване на L-триптофана в организма за кратко време. Всички ядки са с високи нива на тази амикокиселина, но най-богатите на нея са печените тиквени семки, сусамът и слънчогледовите семки.