fbpx

Слънцезащитни кремове

Безспорно един от най-големите врагове на кожата е ултравиолетовото лъчение. То изгаря кожата и е основен фактор за развитие на рак на кожата. Много хора се заблуждават, че липсата на слънце означава и липса на ултравиолетови лъчи, а това съвсем не е така. Просто интензивността е по-слаба, но всички рискове от негативни последици са налице. Затова слънцезащитните продукти са абсолютно задължителни, ако прекарваме повече време на открито – на плажа, в планината, дори при най-обикновена разходка из града.

SPF

Една от основните харастеристики на слънцезащитните кремове е SPF или Sunburn Protection Factor – фактор за предпазване от слънчево изгаряне. Това е начин да се измери доколко едно средство за слънцезащита предпазва кожата от ултравиолетови лъчи. В зависимост от защитата, която предлагат, се срещат няколко основни слънцезащитни фактора:

  • Фактор 15 блокира 93% от лъчите UVB
  • Фактор 30 блокира 97% от лъчите UVB
  • Фактор 50 блокира 98% от лъчите UVB

Тип кожа

Важна особеност, на коятo трябва да обърнем внимание, когато избираме слънцезащитен крем, е какъв фототип е кожата ни. Хубаво е да се има предвид, че по-светлите хора са по-податливи на появата на странични въздействия на слънцето и трябва да търсят по-висок слънцезащитен фактор. Особено внимание трябва да обръщат хората с чувствителна кожа, тези с лунички или бенки, както и пресни татуировки.

Най-благоприятен за кожата е случаят, когато се използват два различни слънцезащитни крема за тяло и лице. Това е така, защото тези за тяло често са мазни и запушват порите на лицето, което от своя страна може да доведе до различни несъвършенства. Слънцезащитата за лице е подходяща и отчасти препоръчителна за ежедневна употреба. Тя може да се нанася дори като основа под грима.

Бебетата и децата се нуждаят от специална протекция. Много е важно да не се допуска да има изгаряне в тази възраст, тъй като кожата има уникалната способност да съхранява в паметта си всеки такъв момент и след време започва да “излага на показ натрупаните спомени”.

Заключение

Без значение какъв е сезонът е необходимо да  предпазваме кожата от вредните слънчеви лъчи. Особено внимание трябва да се обърне на избора на слънцезащитни кремове и той да бъде съобразен с особеностите и нуждите на кожата ни. Ние Ви препоръчваме продуктите на Пиз Буин като доказана марка в продуктите за предпазване от UV лъчите. Устойчиви на пот и вода и дерматологично тествани, те са козметични продукти с доказано качество.