Агресивните съставки в боите за коса

Какво съдържат боите за коса?

Ежедневно се сблъскваме с рекламните кампании на боите за коса. Постоянно ни приканват към употребата им, изтъквайки само положителните страни като искрящо лъскава коса или невероятен блясък. Според изследване на Американския национален институт по онкология има съмнения за връзка между заболяванията от рак и продължителната употреба на боите за коса. Тези съмнения се дължат най-вече именно на т.нар. “агресивни” съставки в повечето бои за коса на пазара.  Химикалите се влагат в боите за по-дълбоко проникване в косата и максимално дълъг период на издръжливост.

 

shutterstock_169786535

Кои съставки на боите за коса са най-опасни?

Парабени – това са синтетични консерванти, които увеличават срока на годност. При допир с кожата може да предизвикат алергичен контактен дерматит. Също така натрупването на парабените може да предизвика хормонален дисбаланс.

Парафенилен диамин (PPD) – една от най-опасните съставки в козметиката. Той се съдържа в 80% от всички марки бои. PPD е силен алерген, които може да предизвика тежки алергии върху лицето и скалпа. Ако попадне в организма, може да предизвика токсични реакции на белите дробове, бъбреците, черния дроб и др.

Персулфати – често срещани компоненти в боята за коса. Ако са в съдържание над 17%, могат да предизвикат алергични реакции на кожата, астма или проблеми с белите дробове.

Амоняк – това е веществото, което отваря кутикула на косъма, за да проникне боята в дълбочина. Доказано е, че той предизвиква дразнене на дихателните пътища и очите. Също така амонякът може да причини изгаряния и алергични реакции.

Моноетаноламинът (МЕА) – е подобно вещество на амоняка и се използва като заместител на амоняка в безамонячните бои. Той може да причини контактен дерматит или дразнене в очите. Също така може да се натрупва в органите на тялото и прекомерната му употреба може да увеличи риска от рак на бъбреците и черния дроб.

Все пак не всички бои за коса съдържат тези съставки. Има добри алтернативи, които не само имат и по-добро качество и покритие, а и са полезни заради естествените си съставки. Ние ви препоръчаме да тествате френската боя за коса Color&Soin, която не само че не съдържа амоняк, парабени и силикони, а е и обогатена с растителни протеини и масла, които подхранват косата.