fbpx

Аминокиселини за спортисти

След като се запознахме с важността на протеините в тази статия, днес ще разширим нещо, което там само споменахме: важността на белтъчините за спортистите.

Важни ли са и защо?

Протеините са единствените хранителни вещества, които са директно отговорни за изграждането на мускули. Те директно влизат в състава на мускула и са необходими както за възстановяването на мускулни влакна, така и за създаването на нови. Тъй като изграждането на полезни мускулни влакна е цел на всички спортисти, за тях е абсолютно необходимо да приемат висококачествени протеини.

shutterstock_332808230

Освен че изграждат мускулите, протеините имат и още няколко много важни за спортистите функции:

Увеличават нивата на човешкия хормон на растежа

Хормонът на растежа е протеин от около 190 аминокиселини, който отговаря за контрола на множество физиологични функции:

         Увеличава задържането на калций и спомага за минерализацията на костите, като ги прави по-здрави

         Увеличава използването на мазнините за гориво, включително холестерола и триглицеридите, като по този начин намалява натрупването на мастни тъкани

         Помага за възстановяването на всички тъкани, включително мускули

Естествен противник на производството на този хормон е приемането на големи количества въглехидрати, както и глюкокортикоидите (като например адреналин и кортизол – хормоните на стреса)

Увеличават термичните нива

Протеините имат най-висок „термичен ефект“ от всички храни. Това означава, че приемането на голямо количество протеини може да забърза метаболизма Ви с до 30%, защото протеините се разграждат по-трудно.

Засищат

Високопротеиновото хранене засища много повече от всяко друго. При прием на едно и също количество калории, хора, които са приели повече белтъчини, се чувстват много по-заситени от други, които са приели повече мазнини или въглехидрати. Протеините също така физически забавят движението на храната през храносмилателната система, което означава, че се чувстваме по-заситени по-дълго.

Намаляват нивата на инсулин в кръвта

При прием на белтъчини заедно с въглехидрати отделянето на инсулин намалява значително. Това е изключително важно за хора, които искат по-добра физика с повече мускули и по-малко мазнини, тъй като високата концентрация на инсулин в кръвта увеличава изграждането на мастни тъкани.

Освен това се намалява и вероятността за изграждане на толеранс към инсулина, което предотвратява развиването на диабет тип 2.

Заключение

Белтъчините са важни за всеки спортист, тъй като освен че влизат в състава на мускулните влакна, те регулират метаболизма ни по много начини и са ключови за доброто здраве.

Защото знаем колко са важни висококачествените протеини за Вас, ние предлагаме ASTHEPLEX – единствените по рода си органични аминокиселини. Прочетете повече тук или поръчайте още сега!