Антидепресанти и алкохол: нож, но не с две остриета

Ясно е, че ще разглеждаме темата за комбинацията антидепресанти и алкохол.

Те обикновено вървят заедно. Хората, които са изпаднали в депресия, прибягват до честата консумация на алкохол, мислейки си, че той ще им помогне. И същевременно приемат антидепресанти срещу своята депресия. Тази комбинация обаче е всичко друго, но не и нож с две остриета. Защото нож с две остриета означава нещо, което може както да Ви помогне, така и да Ви навреди. А комбинацията антидепресанти и алкохол само вреди на Вашето здраве и вместо да помага тя задълбочава проблемите Ви.

Защо се получава такъв негативен ефект?

Та нали знаем, че една чаша вино действа в редица случаи много успокояващо. Или пък да си сипете чаша ракийка и да седнете пред телевизора с купа шопска салата пред Вас. Надали има нещо по-успокояващо, особено след тежък и натоварен работен ден. И за да направите ситуацията максимално релаксираща си вземате и предписаните Ви антидепресанти. Така борите стреса с две оръжия накуп: антидепресанти и алкохол.
Всички проучвания обаче сочат, че това е една от най-неприемливите комбинация. Особено ако става въпрос за повече от една чаша алкохол. И за мощни психотропни вещества като имипрамин или амитриптилин.

Знаете, че при прием на антибиотици не е добре да консумирате алкохол, защото той блокира действието им. А натоварването върху черния дроб и от антибиотиците, и от алкохола, е огромно. Същото важи и при приема на антидепресанти и алкохол. Може да се стигне до потискане на дихателните функции, до рисково ускоряване на сърцебиенето или повишаване на кръвното. Дори и слабо алкохолни питиета като бира или вино крият рискове при съчетаването им с антидепресанти. В изброените напитки може да се съдържа веществото тирамин, което действа пагубно в комбинацията с прием на антидепресанти.

Единственият шанс да се насладите на чаша ракийка (но една) и купа шопска салата е ако приемате антидепресанти на билкова основа. Това не са хапчета от групата на психотропните медикаменти, които съдържат в себе си всякакви химии. Те се предлагат под формата на таблетки или хранителна добавка и са напълно безвредни за човешкия организъм. Само при тях може да се говори за комбинация антидепресанти и алкохол, която да не е пагубна. И естествено, ако всичко е с мярка.