Благотворното действие на ацеролата върху имунитета

shutterstock_398457751Ацеролата е малко дърво или храстче, което ражда червени плодове. Заради плодчетата си наподобява на черешата, но за разлика от нея ацеролата попада към цитрусовите плодове. Тя расте в Южна Америка, Бразилия и Ямайка. Наричана е още тропическа или барбадосова вишна или пуерториканска череша. В САЩ сокът от ацерола е толкова популярен, както при нас сокът от портокал.

Съставът на плода се отличава с високо съдържание на витамин С. Затова той има леко кисел вкус. Когато плодът започне да узрява, съдържанието на витамина започва да намалява и затова плодът се бере, докато е зелен. В ацеролата се съдържат още и тиамин, въглехидрати, желязо, фосфор, липиди, калций, фибри и протеини. Чрез двойното си съдържание на полезни вещества, ацеролата ясно се откроява от другите плодове по полезност.

Полезността на ацеролата се изразява в следните аспекти:

 Има диуретично и противовъзпалително действие върху организма.

Благодарение на високото съдържание на аскорбинова киселина плодът има и антиоксидантни свойства и неутрализира вредните радикали.

  1. Действа благоприятно при ревматизъм и при проблеми с черния дроб.
  2. Високите нива на витамин С помагат за подсилването на имунитета в борбата му с гриповете и вирусите. Също така те съдействат за преодоляване на физическата и умствена преумора.
  3. Редуцира стреса и действа укрепващо върху организма след тежки заболявания.
  4. Действа тонизиращо на сърдечния мускул, ако се приема под формата на сок.
  5. Повишава усвояването на желязо, като по този начин редуцира лошия холестерол в кръвта.
  6. Сокът от този плод спомага за поддържане на ниски нива на „лошия“ холестерол.

Човешкият организъм не произвежда витамин С. Затова той трябва да се набавя от външни източници. Витамин С от ацерола е био ацерола с много мощни имуностимулиращи свойства. Ацеролата може да се консумира сурова, на сок, желе или на таблетки. Като хранителна добавка тя притежава общоукрепващо действие, набавящо на организма необходимата доза витамин С.