БЛОГ ЗА БИО КОЗМЕТИКА И ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

26
окт.

ШАФРАНЪТ – НАЙ-ЦЕННИЯТ ЕСТЕСТВЕН ИЗТОЧНИК НА ВКУС, ЦВЯТ И ЗДРАВЕ

Нека разкрием само малка част от свойствата на едно митично растение, за чийто произход и до днес се водят спорове и освен като най-скъпата подправка в света, има своето доказано от хилядо-летия място в медицината.

За какво са използвали шафрана в миналото?

От незапомнени времена шафранът е използван за направата на лекарства и лечебни вани, като багрило за царския златен цвят, за парфюми, както и за добавка към храната. В древна Персия използвали шафран на прах в горещо мляко като афродизиак. По време на азиатската си кампания Александър Велики слагал персийски шафран в чая и ваната си като лечебен за бойните му рани. Шафран-базирани пигменти са били открити в 50 000-годишни изображения на праисторически места в Северозападен Иран. По-късно, шумерите използват диворастящ шафран в своите ритуали за защита и в магически отвари.
Референции за билката се срещат в цялата древна история като е споменавана в медицински текстове на класическите гръцки (още Хипократ говори за терапевтичния ѝ ефект), в римски времена, та чак до Средновековието.
Съвременната медицина преоткрива шафранакато активен анти-мутаген, имуномодулатор, антидепресант, антиоксидант, афродизиак, палиативно средство при много заболявания. Шафранът е използван в древни култури за укрепване на храносмилането, облекчаване на кашлицата, като еменагогно средство, за успокояване на тревожността и подобряване на настроението.

Фармакологичните изследвания потвърждават не само традиционните лекарствени претенции на растението, но откриват и допълнителни терапевтични ефекти.
Като се има предвид широката гама от медицински приложения, шафранът е претърпял обширни фитохимични и биохимични изследвания, в рамките на които е изолирано голямо разнообразие от биологично активни съставки.

Какво се съдържа в шафрана?

Фитохимичните изследвания показват, че близалцата на шафрана съдържат редица химични вещества, включително въглехидрати, минерали, клей, витамини В1 и В2, пигментите кроцин, кроцетин, каротин и ликопен. В допълнение, той съдържа малки количества от пигмента антоцианин, маслоразтворими пигменти, включително алфакаротин, бетакаротин и зеаксантин9. Цветът се дължи основно на каротеноидното багрило кроцин, отличителният горчив вкус идва от гликозида пикрокроцин (образуван от глюкоза и шафранал). Шафранът има силен аромат, който се произвежда от над 150 етерични и ароматни съединения. Мирисът му идва главно от шафранала – разпаден продукт на каротеноида зеаксантин. Най-разпространената съставка е шафранал, 2,6,6-триметил 1,3-циклохексадиен-1-карбоксалдехид (> 50%), а друго силно изразено ароматично съединение е 2-хидрокси-4,4,6-триметил 2,5-циклохексадиен-1-он. Идентифицирани са и терпеновите производни – пинен и цинеол. Фитохимичните изследвания също показват, че наличието на флавоноиди като рутин, кверцетин, лутеолин, хесперидин, биофлавоноиди, танини и антоциани в цветните венчелистчета може да бъде отговорно за неговите антиноцицептивен11 и противовъзпалителен ефект, както и за понижаване на кръвното налягане.

От векове се счита, че шафранът има редица терапевтични свойства.

Папирусът Еберс (1550 г.пр.н.е.) споменава шафрана като съставка в лек за бъбречни проблеми16. Между XVI и XIX век се използва в различни опиоидни препарати за облекчаване на болка. В народната медицина и аюрведическата система билката се счита за седатив, тоник, експекторант, стимулиращ функцията на стомаха, адаптогенно средство и се използва за лечение на заболявания като дизентерия, морбили, при уголемяване на черния дроб и жлъчния мехур, както и урологични инфекции. Използва се и при астма, а в последно време и като средство при простудни инфекции, при меланхолия и депресивни състояния, за лечение при увеличение на черния дроб, като нервно успокоително, като газогонно и потогонно средство. Съвременни фармакологични проучвания са показали, че екстрактът от шафран или неговите съставни части имат антидепресивен19, противо-възпалителен20, дори антитуморен ефект, спома-гат антиоксидантната активност на организма и подобряват способността за учене и запомняне. Екстрактът от шафран също има хемопротектив-ни свойства и предпазва от индуциран генотокси-чен-оксидативен стрес при мишки. Антикон-вулсивни ефекти са били докладвани при клинични опити с мишки, при предизвиквани изкуствени гър-чове, както с електрошок, така и с пентиленетет-разол.

Изследвани ли са качествата на шафрана?

Шафранът е фармакологично изследван и клинично тестван за своята ефикасност при лечението на редица заболявания. Водните и етанол екстра-кти от венчелистчета на растението намаляват кръвното налягане при определена дозировка. Кли-нични проучвания, проведени за оценка на ефикас-ността на шафран в лека до умерена депресия док-ладват, че е по-ефективен от плацебо и най-малко еквивалентен на терапевтични дози на имипрамин и флуоксетин. Доказва се, че влакънцата и лис-тенцата на шафрана имат болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект. Релаксиращият и сти-мулиращ ефект на водно-етаноловия екстракт се приписва на една от основните съставни – шафранал. Установено е, че екстракт от шафран може да предотврати увреждане на ретината при плъ-хове и има роля в лечението на исхемична ретино-патия, както и свързана с възрастта дегенерация на макулата. Един забележителен спад в холесте-рола и триглицеридите в кръвта и намаляване ув-реждането на съдовете са наблюдавани при зайци с хиперлипидемия, лекувани с кроцетин. Афродизиа-калното действие на водния екстракт от близалце-то на шафрана и по-точно на една от съставните му – кроцин, е наблюдавано при мъжки плъхове. В допълнение, в човешки тромбоцити е наблюдаван антиоксидантен ефект и заедно с инхибиране на липидната пероксидация е изследвана потенци-алната роля на екстракта на шафран при лечение на рак и според проучването шафранът изглежда растение с избирателно цитотоксично действие, но за момента неговият механизъм на действие не е ясно определен.

Екстракт на шафран и две от основните му съставки, кроцин и кроцетин, са намерени ефективни за подобряване на паметта и уменията за учене при мишки и плъхове с етанол-индуцирани увреждания. Пероралното приложение на шафран е установено като полезно при лечение-то на невродегенеративни заболявания и свързани нарушения на паметта. Аналози на кроцин изолирани в шафрана значително увеличават притока на кръв в ретината и хороидеята, както и улесняват възстановяването на функцията на ретината и може да се използват за лечение на исхемична ре-тинопатия и / или свързана с възрастта дегенера-ция на макулата. В ин витро колония образуваща тест система, шафранът показва инхибиторен ефект, зависим от дозата, само срещу човешки злокачествени клетки. Установено е, че екстракт от близалцето на шафран и неговата основна със-тавка кроцина, притежава значителни антипроли-феративни свойства срещу рак на простатата при хора. Каротеноидните съставки от шафран демонстрират цитотоксична активност срещу ин витро туморни клетки. Освен тези фармаколо-гични свойства, са докладвани още подобряване на етанол увредена памет при мишки, въздействие върху поведението на живота и смърт на нервната клетка, въздействие върху псориазис. Шафранът като цяло не е токсичен при поглъщане в кулинарни количества, но са регистрирани смъртоносна доза при 20 грама и абортираща доза при 10 грама, не-желани реакции като рино-конюнктивит, бронхиал-на астма, кожен сърбеж и анафилаксия.

С цел – подобряване качеството на живот на пациента една компания разработва няколко от продуктите си на основата на доказано лечебните свойства на шафрана. Създадена през 1996 г. от сегашния си председател Ерик Фавр, Les 3 Chênes е сред първите 10 лаборатории от 440 френски действащи компании в областта на хранителните добавки. Лаборатория Les 3 CHÊNES® е център за изследване и разработване на хранителни добавки, посветен на здравето и доброто самочувствие на хората. Чрез партньорства с утвърдени специали-сти, лабораторията разработва иновативни, безо-пасни и ефикасни продукти, с доказани резултати, плод на най-новите научни открития.

 

САФРАМИЛ

SAFRAMYL е формулиран на базата на Satiereal®, (патентована активна съставка, извлечена от бли-залце на шафран), на L-триптофан и Витамин B6 е естествен продукт срещу безпокойство и е пока-зан за борба със стреса.

Състав:

Триптофан (основна аминокиселина): благоприят-ства производството на невротрансмитери; Витамин B6: участва в производството на невро-трансмитери;

Le Satiereal®: спомага за повишаване на концентра-цията на невротрансмитери

Действие: Приемът на L-триптофан благоприят-ства производството на серотонин – невротран-смитер за доброто настроение. Естествено серо-тонинът е уловен повторно в синапсите. Satiereal® ограничава повторното улавяне на серотонина, което позволява на този невротрансмитер да бъде разпознат от рецепторния неврон. Витамин В6 уле-снява транспортирането на серотонин към невро-ните и благоприятства усвояването му.

Клинично доказаната ефективност на SAFRAMYL спрямо плацебо се доказва в проведено клинич-но двойно сляпо, рандомизирано проучване върху 40 участника за срок от 6 седмици. При прием на 600μg/ден шафранал от екстракт на шафран за14 дни, в края на изследването 100 % от участниците не изпитват безпокойство.

 

 

Указания за употреба: Да се приема по 1 таблетка на ден преди хранене на обяд в рамките на 15 дневна програма. Да не се надвишава препоръчителния дневен прием.

 

 

30
авг.

Боядисване на коса с боя за коса без амоняк

За жените, които боядисват косите си, боята за коса е сред най-важните козметични продукти. Косата е онази, която изпъква на фона на главата. Няма какво да направите, ако тя изглежда неугледно или боята вече е започнала да се отмива. Освен да си сложите шапка, пред Вас няма друга алтернатива. Затова и боядисването е сред най-желаните процедури, на които се подлагат жените. Като повечето от тях все още използват обикновена боя за коса. Все пак си е по-евтина. Прочети

24
авг.

Съществуват ли безвредни хапчета за болки в кръста?

Вероятно ще Ви е интересно да научите, че от болки в областта на гръбнака или кръста, страда около 50 % от населението на Земята. Почти толкова хора, колкото страдат и от главоболие. Но при болки в главата човек обикновено веднага взема някой медикамент от рода на аспирин, нурофен или пък някои от лекарствата, съдържащи парацетамол. Прочети

17
авг.

Няколко лесни трика за отслабване в ханша

Напълно възможно е да се храните сравнително здравословно. От време на време да намирате и време за спорт. Грижите се за външния си вид и наистина изглеждате доста добре. Но нещото, което не Ви дава мира е заобленият ханш. Всъщност сте наясно, че сте от онези жени, които имат т. нар. крушовидно тяло. Направо се радвате, че нямате очи и на гърба. Започвате да се питате дали има ефективни начини за намаляване обиколката на ханша с поне няколко сантиметра. Как изобщо се постига отслабване в ханша? Прочети

11
авг.

Хапчета против депресия и алкохол: могат ли да бъдат съчетани?

Ако сте изпаднали в депресия сигурно си задавате въпроса дали връзката депресия и алкохол крие някакви рискове. От една страна Ви се налага да приемате някакви антидепресанти, а от друга, гаврътването на чашка алкохол Ви изглежда прекалено примамливо. Дори смятате, че е възможно алкохола да Ви помогне при борбата с депресията. Прочети