Да се запознаем с L – триптофана

Белтъчините се изграждат от 20 вида аминокиселини – заменими и незаменими. Заменимите могат да се синтезират в организма от други аминокиселини, докато незаменимите – не могат. Те трябва да се набавят ежедневно чрез храна или таблетки, защото недостигът им води до нарушения в обмяната на веществата.

Белтъчините, приети чрез храната, се разграждат до аминокиселини и след това се разнасят до всички тъкани и органи чрез кръвта. Заедно те изграждат хормоните, органите, ензимите, тъканите и др.

L-триптофанът е аминокиселина с L форма, която е прекурсор на серотонина и мелатонина, които помагат на организма да се отпусне и да заспи. Също така умело се бори с депресията и стабилизирането на доброто ви настроение. Друго действие на аминокиселината е, че контролира теглото като повишава отделянето на хормона на растежа и намалява апетита. Интересен факт е, че тя влиза в състава на много въглехидратни храни като овес, банани и шоколад. В по-малки количества се съдържа в пуешкото месо, фъстъците, рибата, млякото и сиренето.

Като хранителна добавка се предлага чист L-триптофан или под формата на естествен метаболит 5-хидрокси-триптофан(5-НТР). 5-НТР се метаболира към серотонина като по този начин по-лесно преминава в кръвта и оттам към мозъка. Приемът на триптофан не е ограничен – той може да се приема в големи количества без опасности за здравето и организма.

Както споменахме, L-триптофанът има успокояващо действие върху централната нервна система. Точно поради тази причина френската компания „Троа шен” създава хранителната добавка „Сафрамил”. „Сафрамил” се използва при лошо настроение, гняв, напрегнатост, стрес, безсъние или депресия. Ако се появи дисбаланс на нервната система, то той със сигурност ще увреди психическото и физическото ви здраве. Той е напълно безопасен антистрес продукт, който не причинява странични ефекти, поради естествените си съставки.

В активните му съставки влизат шафран, витамин В6 и аминокиселината L-триптофан, които пряко влияят върху серотонина (хормона на щастието). Серотонинът регулира чувството на гняв, агресия и потиснатост. Тези три съставки повишават концентрацията на серотонин в организма. Благодарение на тази уникална комбинация „Сафрамил” заявява своята позиция на качествен продукт без странични ефекти.