fbpx

Даровете от природата за по-добра памет и концентрация

В последно време се забелязва растяща тенденция на проявите на влошена памет и концентрация. Все повече хора започват да се оплакват от затруднена концентрация по време на работа, нарушаване на паметта, несигурност при вземане на решения, умора, сънливост и др. Това нарастване на оплакванията се дължи на ускорения ритъм на живот, отрицателното влияние на фактори от околната среда, стреса и др.

shutterstock_103346693

В природата съществуват билки, които благоприятно влияят върху симптомите и оказват положителен ефект върху човешкия организъм.

  •         Женшен – според редица изследвания чаят от женшен може значително да подобри паметта ви. Той е вторият по важност след гинко билобата, който забавя стареенето на мозъчните клетки и подобрява концентрацията.
  •         Гинко билоба –  хранителните добавки на базата на гинко билоба  са едни от най-разпространените и популярни начини за подобряване на паметта и концентрацията. Тази билка е богата на флаваноиди и терпеноиди, които се борят със свободните радикали в организма. Едно от действията на растението е и повишаването на кръвообращението, от което следва и гладкото протичане на мисловния процес.
  •         Зелен чай – действа също така добре върху повишаването на имунитета и паметта. Също така притежава антиоксидантни свойства като освежава и подсилва концентрацията.
  •         Розмарин – билката намира приложението си не само в кулинарията, но и в борбата за повишаването на паметта. Растението съдържа химично вещество – цинеол, което се отразява изключително добре на работата на мозъка. Действа и като антидепресант като облекчава тревожността и намалява стреса.
  •         Жълт кантарион – тази билка е много силна и не бива  да се използва често. Въпреки това има благоприятно въздействие върху стреса.
  •         Джинджифил – благодарение на антиоксидантите в него, той подкрепя мозъка и го защитава от свободните радикали.
  •         Копър – не на последно място е и копърът. Освен подправка за много от ястията, той е чудесна „храна” за мозъка. При ежедневната му консумация се подсилва умствената дейност.

Наслаждавайки се на комбинация от ароматните чайове или отвари, с времето ще усетите благоприятното им въздействие върху паметта ви и концентрацията. Билките имат много полезни лечебни свойства, но преди да пристъпите към техния прием, е добре да се запознаете с действието им!