Какво се крие зад модерния „американски“ термин детокс и защо се свързва с отслабването?

Казано най-кратко и просто, и то на чист български език, детокс означава пречистване. Пречистване на организма чрез редуциране на всички вредни храни и напитки. А понякога и цялостно лишаване от храна. Това е основната идея.

Сещате ли се за песента на Тодор Колев „Как ще ги стигнем?“, по- позната на средностатистическия българин като „Как ще ги стигнем американците?“? Песента за откраднатите чистачки.
Оставяме засега настрана как ще стигнем американците и дали изобщо трябва да ги стигаме. Тези въпроси (и то евентуално) са за политиците ни. Всеки средностатистически българин обаче знае, че повечето американци са много, ама мнооого дебели. Също така, почти всички източници твърдят, че терминът е американски. Е как се случва така, че хем американците са го измислили като термин. И свързаното с него отслабване. И хем близо 2/3 от тях страдат от затлъстяване Или още по-откровено казано-свръх наднормено тегло. По-различно ли мислят от нас?

Пак да оставим американците настрана. Може и да водят по добър живот от нас, и да могат по-лесно да си позволят мечтания хамбургер или ябълков пай. Фактите са си факти. Но по отношение на здравословен начин на хранене, американците определено не са в нашата категория, тази на европейците.

От кога са първите данни за пречистване на организма или с други думи, за детокс?

Всъщност за пречистване на организма са писали още Аристотел, Сократ и Платон. Много преди на американците да им хрумне да измислят думата детокс (което не е доказано, че е техен патент). Дори още не са имали държава. Та същите известни философи са считали, че човек трябва от време навреме да пречиства организма си. Казано по-модерно детокс, или детоксикация. Но не просто с цел отслабване. А пречистване. Т.е. за детокса не е нужно да изглеждате като обикновения американец (пак ги намесихме), да сте дебели и да искате да отслабнете.

Става въпрос за прочистване на организма от натрупалите се в него токсини. Чрез мръсния въздух, чрез прекомерната употреба на алкохол и медикаменти и дори чрез храните, които вече не са „като едно време“. Именно за такова пречистване на организма служи терапията „детокс“. Освен чрез детоксикиращ хранителен режим, това вече може да се постигне и с цялостна детокс терапия. Може да се ограничавате в храните. Можете да посещавате рекламираните салони за детокс. Можете да се снабдите с хранителни детокс добавки или дори да си закупите т. нат. „детоксикатор“. Правото на избор принадлежи само и единствено на Вас.