fbpx

Есенна депресия: симптоми

Усещате ли настъпването на есента? Ако сте от хората, които съзират в нейното настъпване само красотата ѝ, темата есенна депресия: симптоми, не Ви вълнува. Наслаждавайте се на есенните приятни и меки оранжевеникаво-червени нюанси и се радвайте на живота.
Има и хора, които не виждат никаква красота в есенните багри. Те свързват есента с приключването на летния сезон и края на своята морска почивка. Денят започва да намалява и слънцето е заместено от чести дъждове и мъгли. Времето застудява, а това се свързва и с нови разходи по ток и топлофикация. Няма нищо хубаво в есенното време. Ако мислите така, то тогава темата есенна депресия: симптоми е именно за Вас.

Горе-долу изброихме причините на изпадането в есенна депресия.

Към тях от чисто медицинска гледна точка можем да добавим и някои други обяснения. Липсата на слънце води до намаляване на витамин D и на серотонина (хормонът на щастието) в човешкото тяло. Това от своя страна довежда до бързо изморяване, раздразнителност, намалено либидо и липса на желание за каквото и да е. С понижаването на температурите се усеща пък повишаване на мелатонина, който засилва усещането за глад. Казано накратко, започвате да дебелеете. Хем сте с потиснато настроение, хем качвате килограми. Заформя се един порочен кръг.
Има ли спасение? Или само така ще завършим мислите си за есенна депресия: симптоми?
Както твърди една съвременна максима всеки проблем си има решение… ако няма, значи няма и проблем. Да продължим тогава заглавието есенна депресия: симптоми, като добавим и есенна депресия: лекове.

Ако усещате, че страдате от есенна депресия, мислете позитивно. Лесно казано, но факт. Има специални техники, които можете да овладеете за позитивно мислене. Помислете за всички хубави неща, които идват с есента. Жегите приключват, театрите отварят врати и е идеалното време да отделите време за някое културно мероприятие. С приятели. Или със семейството си.
Можете да пробвате и с алтернативни средства за повишаване на настроението. Не с медикаменти, а с хранителни добавки на билкова основа. Например съдържащи шафран, за който от древни времена се знае, че намалява стреса. Да прибавим и факта, че намалява апетита и способства за регулиране на килограмите. Право в десятката!