Грижа за косата

Грижата за косата е изключително важна за нейното здраве. Това се отнася и за мъже, и за жени, макар че по-често свързваме понятието с нежния пол. За да поддържате  добро състояние на косата, трябва да следите нейната хигиена и козметология. Нека разгледаме някои от по-конкретните начини, по които можем да я предпазим.

подхранване на косата

Измиване

Измиването на косата с шампоан е добро решение от гледна точка на хигиената – приятен аромат и свежест. Твърде честото повтаряне на това действие обаче може да я изсуши и увреди, както и да измие натуралните масла от нея. За предпочитане е и избягването на шампоани, съдържащи сулфати или парабени. Те придават пенливия ефект и могат да причинят раздразнения и проблеми с очите при продължителна употреба. Друга опасна съставка в шампоаните и другите продукти за коса са белтъците. Те са основния градивен елемент на косата, но наличието на по-голямо количество от тях води до чувство за изсъхналост и чупливост. При подобно увреждане се препоръчва употребата на серум за намаляване на накъсването, но в малки количества. Няколко дни след прилагането му трябва да се използва дълбокопочистващ шампоан, за да не се стигне до наслагване на вредни вещества и мръсотия по косата.

Сушене

Сушенето е друг елемент в здравословната и редовна грижа за косата, на който трябва да се обръща внимание. Не се препоръчва да използвате сешоар, тъй като косата не реагира добре на горещина и увреждането й от по-високи температури става изключително лесно. Най-доброто решение е да я оставите да изсъхне естествено или да я обвиете в памучна тениска например. Повечето кърпи са направени от изкуствени материали, които са твърде груби и увреждащи косата, причинявайки й накъсване и раздвоени краища. Ако се къпете преди лягане, добър съвет е да я вържете на опашка и да я оставите да изсъхне.

Сресване

Избягвайте сресването на косата, докато е мокра, защото така отслабват нейните качества. Дори и при изсушена вече коса не прекалявайте с нейното ресане, тъй като това ще доведе до увреждане на кичурите вместо да стимулира растежа й. След измиване използвайте или широк гребен, или ръцете и пръстите си като най-безопасни методи за грижа за косата.

Поддържане на общо здраве

Както можем да забележим, ползите от здравословното хранене се разпростират чак до косата и нейното състояние. Балансираният хранителен режим, по-богат на белтъчини, води до подхранване на косата, но ефектът няма да бъде забележим веднага. Причината за това е, че частта от косъма, която виждаме е мъртва, а живата се намира в основата. Това е и причината да има видими резултати след по-дълго време.

Заключение

Продуктите за коса често повече увреждат косата, вместо да я възстановяват и подобряват. Затова е важно използването на други методи за предпазване. Дори и при тези методи обаче съществуват опасности, които е желателно да се избягват. Ако търсите качествена боя за коса, която не само ще запази цвета си, но и ще подобри състоянието на Вашата коса, изберете Color&Soin. Подберете подходящият за Вас цвят тук.