fbpx

8 –те най-важни грижи, които трябва да полагаме за косата си

 1. Измиване на косата с шампоан:

  Сред най-важните грижи за косата е нейното редовно измиване.

  Колко често това се случва зависи от типа на самата коса, от степента ѝ на замърсяване и от шампоана, който използвате. Има шампоани за честа употреба, но има и такива, които не е препоръчително да се използват повече от веднъж седмично. Ако боядисвате косата си, задължително използвайте шампоан за боядисана коса с цел запазване на по-дълготраен цвят.

 2. Употреба на балсам: За косата това е крайно наложително, особено ако е прекалено суха, изтощена или боядисвана.
 3. Подхранване: Грижете се за косата по същия начин, по който се грижите за кожата си и я мажете с различни кремове и лосиони, така трябва да се грижите и за косата си. Подхранването е добре да става поне 2 пъти в месеца чрез използването на маска за коса. Можете да си направите и домашна маска с помощта на зехтин, канела, мед, яйце, кисело мляко и още куп натурални продукти. Или пък да си закупите готова маска, но отново гледайте тя да е на базата на естествени съставки.
 4. Разресване: Ако имате къса коса, разресването е с цел единствено да премахнете натрупалия се по косата прах през деня. По съвсем друг начин стои въпроса при дългата коса. Разресването е наложително, защото в противен случай тя ще започне да се заплита.
 5. Подстригване:

  Дори и да не искате да намалявате дължината на косата си, то е наложително и е сред основните грижи, които трябва да полагате за косата си

  . Препоръчително е на всеки 1 или 2 месеца да подстригвате нейните краища. Така хем ще се спасите от цъфтежа им, хем ще вдъхнете нов живот на косъма.

 6. Избягване на каквато и да е термична обработка на косата: В това число влизат всякакви преси и дори сешоар. Използвайте ги само когато това се налага. Като предварително сте нанесли някой от предлаганите на пазара продукти за защита на косата от топлинна обработка.
 7. Избиране на правилните продукти за боядисване на коса: Боите за коса, които използвате, трябва винаги да са на растителна основа. Да не съдържат амоняк, парабени и др. химии.
 8. Двойни грижи за косата през летния сезон: Ултравиолетовите лъчи вредят не само на кожата, но и косата ни. Избирайте такива козметични продукти за коса, които ще я предпазват от слънцето.