fbpx

Хиперпигментацията и как да се предпазим от нея? 

Хиперпигментацията е често срещано кожно състояние, което се характеризира с поява на тъмни петна по кожата. Тези петна се образуват поради прекомерното производство на меланин, пигментът, който придава цвят на кожата. Макар че хиперпигментацията не е вредна за здравето, тя може да бъде естетически неприятна и да повлияе на самочувствието на засегнатите.

1. Мелазма
Мелазмата е един от най-честите видове хиперпигментация. Тя се проявява като големи тъмни петна, обикновено по лицето – на челото, бузите и горната устна.Това е често срещано състояние, особено по време на бременност. Въпреки че и жените, и мъжете могат да развият мелазма, тя е много по-честа при жените и обикновено започва на възраст между 20 и 40 години.

2. Хлоазма
Хлоазмата, известна още като “маска на бременността,” е форма на хиперпигментация, която се характеризира с появата на тъмни петна по лицето. Тези петна обикновено са симетрични и се появяват на бузите, челото, носа и над горната устна. Хлоазмата е често срещана при жени, особено по време на бременност, но може да се появи и при жени, които приемат хормонални контрацептиви или хормонозаместителна терапия. Счита се, че до 90% от бременните жени ще покажат признаци на хиперпигментация по време на бременност.

3. Лентиго
Лентигото, известно още като слънчеви петна или старчески петна, е свързано с излагане на слънце. Тези петна са често срещани при по-възрастните хора и се появяват на участъци от кожата, които са били изложени на слънце за продължителен период – ръце, лице, рамене и деколте.

 

4. Поствъзпалителна хиперпигментация (ПВХ)
Поствъзпалителната хиперпигментация (ПВХ) е резултат от възпаление или нараняване на кожата. Този вид хиперпигментация се появява след акне, изгаряния, порязвания или други наранявания. Възпалението стимулира производството на меланин, което води до тъмни петна върху засегнатата област. ПВХ е по-често срещана при хора с по-тъмна кожа, тъй като те имат повече меланин в кожата си.

5. Лунички
Луничките са малки тъмни петна, които се появяват поради генетична предразположеност и излагане на слънце. Те са често срещани при хора със светла кожа и червена или светла коса. Луничките могат да стават по-забележими след излагане на слънце, тъй като UV лъчите стимулират производството на меланин.

Как да се предотврати хиперпигментацията?

Предотвратяването на хиперпигментацията включва основно защита от слънцето. Най-важната стъпка е използването на слънцезащитни продукти. Нанасяй слънцезащитен крем всеки ден, дори и в облачни дни.

Едно от най-важните предимства на новия слънцезащитен крем за лице против зачервяване и пигментация със SPF50 на Altruist е неговата широкоспектърна защита. Формулата включва защита не само срещу UVA и UVB лъчи, но и срещу високоенергийната синя светлина, която може да допринесе за допълнително раздразнение и неравномерна пигментация. Това прави крема идеален за ежедневна употреба, също може да се използва като фон дьо тен.

  • UVA лъчите – “aeging rays” – проникват по-дълбоко и увреждат колагена и еластина, което може да доведе до преждевременно стареене на кожата и рак.
  • UVB лъчите – “burning rays” – увреждат повърхността на кожата и са основната причина за слънчево изгаряне.

Слънцезащитните продукти на Altruist отговарят на най-новите препоръки на Европейската комисия относно слънцезащитата.

Железните оксиди в състава на крема помагат за предотвратяване на влошаването на хормонално предизвикана пигментация. Иновативната микрокапсулирана растителна технология позволява на активните съставки да проникнат дълбоко в кожата, осигурявайки максимална ефективност и дълготраен ефект.

Активен фитокомплекс, научно доказано, успешно третира чувствителната и зачервена кожа за период от 8 седмици. Комплексът се състои от 6 ключови съставки: бодлив залист (Ruscus aculeatus), конски кестен (Aesculus hippocastanum), листа от центела (Centella asiatica), цвят от невен (Calendula officinalis), корен от сладник (Glycyrrhiza glabra) и дрожди (Saccharomyces cerevisiae)

Слънцезащитният крем Altruist е подходящ за всеки тип кожа, включително и за най-чувствителната. Той е специално разработен за хора със свръхчувствителна и склонна към зачервяване кожа. Независимо дали страдате от розацея, акне, чувствителна зачервена кожа, или неравномерна пигментация по лицето, този крем ще ви предостави нужната защита и грижа.

Носенето на шапки с широка периферия и дълги ръкави, могат да помогнат за защита на кожата от UV радиация. Опитай се да избягваш директно излагане на слънце между 10:00 и 16:00 часа, когато то е най-силно.