Холестерол – приятел или враг?

Холестеролът е едновременно наш приятел и враг. Всичко зависи от това какво и колко ядем и как се отразява това на организма ни.

shutterstock_335916848

Холестеролът е органично съединение, което се намира във всички клетки на нашия организъм. Той изгражда клетъчните мембрани, образува надбъбречните и полови хормони, витамин D и др. Голяма част от холестерола се синтезира в черния дроб, а останалата – се набавя чрез храната. Основни хранителни източници са тлъстите меса, яйцата, млечните мазнини и др.

В последно време холестеролът е станал нарицателно за нещо лошо, което ще ни преследва до края на живота, но не е така. Нашето тяло се нуждае от холестерол и не е възможно организмът ни да функционира правилно без него.

Холестеролът е приятел?

Да! Той е наш приятел, защото като представител на мазнините наподобява гъста субстанция, приличаща на восък, която няма никакви енергийни функции. Това е абсолютно противоположно на повечето схващания, че той е вреден за организма ни. В нормалните граници, холестеролът е „необходимото зло” за всички нас. Както споменахме, холестеролът е съставната част на всички клетъчни мембрани и образува хормоните, жлъчните киселини и витамин D, което го прави жизнено необходим.

А може би враг?

Нека разгледаме холестерола и от другата му всеизвестна страна, а именно „лошата”. Холестеролът е мазнина и като такава тя е неразтворима във вода. За да извършва правилно функциите си, той се свързва с белтък под формата на липопротеинови частици и по този начин се осъществява транспорта им до тъканите и органите.

Липопротеините са два вида:

  • С ниска плътност – съдържат около 70% от общия холестерол, заради които холестеролът е набеден за „лош”.
  • С висока плътност – транспортират холестерола за преработка в черния дроб, където чрез жлъчните киселини се отстранява от организма – „добрият” холестерол.

 

Твърде голямото количество липопротеини с ниска плътност (LDL) повишава риска от инсулт, сърдечно-съдови заболявания и др. Постоянно възникват въпроси за причините за високия холестерол, как се натрупва и откъде идва.

Отговорът е лесен – храната! Храната е „горивото” на холестерола. Интересен факт е, че 85% от холестерола се произвеждат от нашето тяло, а само 15% се набяват от храната. Това означава, че тези 15% могат да бъдат лесно коригирани в зависимост от ежедневния ни прием на храна, а останалите 85% са си ген.

В борбата с високия холестерол към хранителните ни навици трябва да включим:

[checklist type=”eg. checked, dotted, arrowed” margin_bottom=”no”]

  • мляко;
  • риба;
  • плодове и зеленчуци.
[/checklist]

 

Всички те са богати на витамини и хранителни вещества, които спомагат за намаляването на холестерола и извеждането му извън организма ни.

Към правилното хранене можем да добавим и любимия ни спорт. Той не само ще ни помогне да свалим натрупаните килограми, но и ще ускори метаболизма ни.

За да завършим битката с вредния холестерол, между храната и спорта можем да приемаме и Липостерол, който ще ни помогне да поддържаме нормалните нива на холестерола. Чрез своите растителни екстракти от глог, червен градински чай, мая от червен ориз, коензим Q10 и др. ще се съюзим с добрия холестерол, за да преборим високите нива на лошия холестерол.