Хранене при висок холестерол

Борбата с холестерола пряко зависи от начина на хранене. Особено важно е какво даваме на организма ни чрез храната. В последно време се наблюдава тенденция, в която сме толкова заети, че не ни остава време да се насладим на вкусно и здравословно ястие. Вместо това го заместваме с бързи храни и сладки изкушения, пълни с вещества, повишаващи холестерола.

shutterstock_260217950

Има особено лесен начин да предотвратим тази лоша тенденция и да пречистим тялото си от вредния холестерол – правилното хранене. Смята се, че ограничаването на животинските мазнини и заменянето им с растителни такива, ще понижи трайно нивата на холестерол. Това е така, защото растителните масла съдържат ненаситени мастни киселини, които са изключително необходими за правилната обмяна на мазнините.

Освен ограничаването на мазнините има и други храни, които регулират нивата на холестерола. Знаем, че плодовете и зеленчуците са особено полезни за организма ни. Някои от тях помагат и за борбата срещу високия холестерол:

  • Морков – на ден трябва да се изяждат по 1-2 моркова, защото те пречистват кръвта от отровните вещества и помагат за разсейването на тромбите.
  • Зелени листни зеленчуци – спанакът и марулята снабдяват организма с фолиева киселина и помагат за развитието на новите клетки в него.
  • Бобови култури – те забавят отлагането на мазнини в организма.
  • Ябълки – те имат богато съдържание на пектин, който от своя страна укрепва кръвоносните съдове и възпрепятстват затлъстяването.
  • Цитрусови плодове – съдържат голямо количество витамини, които предпазват кръвоносните съдове и увеличават действието на витам С, който повишава тонуса.
  • Лук и чесън – те забавят стареенето на кръвоносните съдове, пречистват организма и предотвратяват образуването на тромби.
  • Овесена каша – при редовна консумация на овесената каша хранителните вещества в нея пречистват отлично организма, тъй като тя е богата на витамин А, В, протеини, калий, цинк, флуор и др.

Тези, които имат повишен холестерол, трябва да знаят, че правилното хранене не трябва да е временно решение. То трябва да се поддържа непрекъснато, като по този начин нивата на холестерол в кръвта ще се регулират.

Освен гореизброените продукти, можете да помогнете на организма си още малко като опитате френския продукт LIPOSTEROL®(ЛИПОСТЕРОЛ). Липостерол е съвкупност от растителни екстракти (червен градински чай (salvia miltiorrhiza), глог (Crataegus oxyacantha), ревен (rheum palmatum), мая от червен ориз, коензим Q10 и поликосанол, които са с висока концентрация и подпомагат поддържането на нормални нива на общия холестерол- по-специално на “лошия” холестерол (LDL – липопротеини с ниска плътност), без да се засегне концентрацията на “добър” холестерол (HDL – липопротеини с висока плътност).