3-те най-важни критерия за избор на слънцезащитен крем

Вече толкова много се е изписало за вредата от слънчевите лъчи, че е безсмислено да ги коментираме. Всеки е чувал понятия като UVA лъчи, UVB лъчи и SPF фактор. Така че ги оставяме настрана. А и ако толкова много Ви интересува какво точно се крие зад тяхното име, винаги можете да намерите подробна информация в нашият блог, както и навсякъде в интернет пространството. Тук ще засегнем единствено темата относно критериите, според които е добре да се направи избор на слънцезащитен крем.

Планирахте ли вече отпуската си? Какво си представяте? Да се излежавате на брега на морето или да се наслаждавате на чистия въздух в планината? Или пък да съчетаете и двете? Независимо какъв избор сте направили, вероятно най-необходимото Ви нещо е добър слънцезащитен крем.

Ето 3-те най-важни критерия при избор на слънцезащитен крем:

  1. Колкото по-светла е кожата Ви, толкова по-висок SPF фактор трябва да съдържа избраният от Вас продукт. Това важи дори и ако по принцип сте с по-тъмна кожа, но все още не сте я излагали на слънце. Тук трябва да вземете предвид, че различните марки слънцезащитни кремове работят с различна класификация на SPF факторите. Това означава, че при някои фирми фактор 30 може да е максимален, а при други да се стига до над 50. Причината е, че макар и да се полагат усилия в тази насока, все още няма пълна стандартизация на слънцезащитни продукти. Т. е. за САЩ например има едни критерии, а за Европа други.
  2. Когато гледате числото на SPF фактора трябва да имате предвид, че то обозначава както защитата срещу UVA лъчите, така и тази срещу UVB лъчите. Според последните стандарти за Европа защитата от UVA лъчи трябва да се равнява на 1/3 от общия SPF фактор. Така например ако избраният от Вас продукт е с SPF 5 за UVA лъчите и SPF 30 за UVB лъчите, то общият SPF фактор ще е 15. И това най-общо казано означава, че Вие ще можете да излагате кожата си на слънце 15 пъти по-дълго, отколкото ако не използвате слънцезащитен крем.
  3. Вече сте се ориентирали какъв според кожата Ви и продължителността ѝ на излагането ѝ на слънце трябва да е Вашият SPF фактор. Чудесно. Добре е обаче да знаете, че въпреки това е желателно да избирате водоустойчиви слънцезащитни продукти. Особено ако прекарвате дълго време в морето или в басейна. В такива случаи нанасяйте избраният от Вас продукт на всеки 2 часа.

По отношение на марката продукти можете да експериментирате, но винаги наблягайте на качеството. А не на цената на продукта.