Как да върнем блясъка на изтощената коса?

Съвременната жена все по-често се сблъсква с изтощената коса като проблем в ежедневието. Постоянното боядисване, използването на силни стилизиращи продукти, оформянето на прическа с преса за коса, сешоар или маша увреждат косъма неминуемо, водейки до накъсване на косата, загуба на нейната жизненост и блясък и изтощаване.

shutterstock_220564633

Няколко лесни стъпки могат да ни помогнат да намалим вредния ефект на външните фактори върху косата ни:

  1. Редовното отстраняване на сухите краища е много важна рутина, която е добре да спазваме през определен период от време. За всяка жена този период  е различен, понеже всяка коса расте с различно темпо, но на месец и половина – два не е лошо да се отбивате при фризьора ви, за да се погрижите заедно за състоянието на косата ви. Не се изкушавайте да отлагате безкрайно подстригването в името на по-дългата коса, защото нека погледнем реално на нещата – наистина ли искате дълга коса, която изглежда опърпана и нездрава?
  1. Правилното измиване на косата също е съществен фактор за нейния добър външен вид и здраве. Освен ако не работите в силно замърсена среда, не е препоръчително да миете косата си всеки ден. Оптималното разстояние от измиване до измиване трябва да е 2 – 3 дни. Когато измивате косата си, съсредоточете се върху внимателното измиване на скалпа – шампоанът трябва добре да се изплаква, като е важно да масажирате леко скалпа, за да подпомогнете правилното кръвообращение и да успокоите кожата.
  1. Балансиран хранителен режим – може би това е най-важното нещо, което трябва да правите, за да функционира правилно организма и косата ви да блести със здраве. Правилното хранене не означава гладуване, нито лишение. То се основава върху перфектния баланс в приема на полезни хранителни вещества и разнообразието на тези вещества е съществено. Старайте се в дневния ви режим да присъстват протеини, въглехидрати, мазнини и не се лишавайте от пресни плодове и зеленчуци. Избягвайте пакетираните храни,  пълни със захар и бързите закуски.

Ето и няколко продукта, които може да намерите във всяка кухня, спомагащи за добрата грижа за косата и постигането на несравним блясък:

Кафе

Освен като чудесен ексфолиант за тяло, кафето е и витаминна бомба за косата. Смесете малко кафе с балсам за коса по предпочитание и се насладете на двойна доза минерали и полезни вещества.

Кокосово масло 

От него се получават страхотни сладки изкушения, вкусни и полезни. Освен кулинарните му качества обаче, кокосовото масло е страхотен източник на овлажняване и подхранване на косъма. Именно на основата на кокосовото масло е съставена формулата за блясък на боята за коса Color&Soin, произведена във френски лаборатории на основата на растителни вещества. Екстрактът от кокосово масло подхранва и овлажнява косъма и допринася за мекотата и блясъка след нанасяне на боята.

Лимонов сок

Освежаващата сила на лимоновия сок също може да ви гарантира естествен блясък. След измиване със шампоан нанесете чаша лимонов сок върху косата, втрийте добре течността в косата и по скалпа, изчакайте 5 минути и изплакнете отново с хладка вода. Насладете се на ефекта. Лимоновият сок се препоръчва за по – светли коси, но не вреди да се нанася и на тъмна коса.

Бира

Любимата на мнозина лятна разхладителна напитка също допринася за красивия блясък на косата ви. По същия начин, както и с лимоновия сок, след измиване нанесете чаша бира върху косата и изплакнете с хладка вода след около 5 минути. Оставете косата да изсъхне по естествен начин, а защо и да не си налеете чаша студена бира?

Мед

Вкусният и полезен пчелен мед е следващото трикче за блясък в косите. Разтворете в топла, но не гореща вода, достатъчна да изплакнете косата си, 1 с.л. мед и с получената медена вода изплакнете косата си след измиване с шампоан.  Разтворете меда добре, за да не се налага след това отново да я измивате.

Авокадо и зехтин в комбинация

Тези две съставки сами по себе си също са подходящи за подхранване на косата, но за максимален ефект ви препоръчваме да ги използвате заедно – колкото повече подхранвате, толкова по-добре. Смесете една трета от вътрешността на добре узряло авокадо с около 120 мл. зехтин. Разбъркайте добре, за да се получи гладка хомогенна смес и я нанесете върху косата, близо до корените, но без втриване. Оставете я да подейства 15-20 минути. След това изплакнете с хладка вода.

Не забравяйте – красивата коса е здравата коса. Обръщайте внимание на организма си и при добро здраве, всяка част от вас ще изглежда добре, включително косата ви.

В разгара на летния сезон не пропускайте да удвоите грижите за косата и се старайте да я предпазите от вредните влияния на слънчевите лъчи.