fbpx

Как се поправя повреден метаболизъм?

Всички се стараем да изглеждаме добре, да сме в добра форма и да сме активни. Някои отделят голяма част от времето си в спазване на диети, хранителни режими или всякакъв вид ограничения без да се замислят какво причиняват на здравето и организма си през цялото това време.

shutterstock_332004122

Повреденият метаболизъм е най-честият проблем от неправилното хранене, диетите или прекалено бързата загуба на тегло. Диетата не трябва да бъде свързвана с тормоз или мъки, това е специфичен начин на хранене, който трябва да се спазва. Неправилното хранене с цел бърза загуба на тегло води до „повреждането” на метаболизма.

Повечето хора прилагат диети с нисък калориен прием или гладуват по цял ден и по този начин искат да накарат организма да започне да гори натрупаните калории. Е, не става така. Гладувайки, метаболизмът се забавя и започва да функционира по-трудно. Така се получава кошмарът на всички ни – натрупване на килограми, които много трудно ще можем да свалим.

За да избегнем нежеланите ефекти на повредения метаболизъм, трябва да го поправим и да го накараме отново да функционира правилно. Това става по няколко начина:

  1. Правилно хранене

За начало трябва да знаем какво количество храна трябва да приемем, за да избегнем пренатоварване на организма ни. В началото на процеса стомахът ни ще се е свил, в резултат на което ще можем да приемаме по-малко количество храна. С всеки изминал ден количеството трябва да се увеличи така, че да не усещаме тежест и болки в стомаха. Така постепенно ще започнем да усещаме подобрение.

Споменавайки честотата на хранене, трябва да отбележим, че колкото по-често се храним, с толкова повече организмът ни започва да работи по-бързо и да се засилва. При често хранене около 5-6 пъти дневно обмяната на веществата е в максималните си стойности. Това означава, че е много важно да не пропускаме нито едно хранене.

Много от нас си мислят, че ако се хранят по-често, ще напълнеят. Това не е така. При редовното хранене е от голямо значение съотношението на белтъчини, въглехидрати и мазнини. Около 40% от дневната доза калории, които е необходимо да се приемат, трябва да бъдат от белтъчни източници като протеинови шейкове, пилешко месо, риба и др. Приемът на въглехидрати се определя от особеностите на организма.

2.Тренировки

Подходът към фитнес тренировката при повреден метаболизъм трябва да е малко по-специфичен. Добър старт на засилването на метаболизма е силовата тренировка, като по този начин ще се активира обмяната на веществата и ще се изгарят повече калории.

Знаем, че мускулите са двигателят на организма ни. Затова трябва да ги подсилим. Това става чрез тренировките с тежести, които  имат мускулно-изграждащ и запазващ ефект. Този вид тренировки изискват повече енергия, защото са по-интензивни, и по този начин  метаболизмът се засилва и активира.

3.Липофедрин

Липофедринът е естественият завършек на гореизброените начини за поправяне на повредения метаболизъм.Той е синергично съчетание на две иновативни активни съставки от най-модерната биотехнология, която действа в сърцевината на клетките и улеснява загубата на мазнини. В състава му влизат Л-карнитин; левцин; Glavanoid; флавоноиди от Glycyrrhiza glabra L. (сладък корен); аланин; фенилаланин, които допълнително спомагат засилването на метаболизма.

Начините за възстановяване на метаболизма са простички, но трябва време и упорство от наша страна. Ако сме достатъчно целеустремени и мотивирани, ще успеем да постигнем целта си.