fbpx

Как влияе стресът върху килограмите ни?

В днешното забързано и напрегнато ежедневие стресът се оказва враг номер едно на човешкия организъм. Той има негативно влияние върху нас – може да предизвика и отключи редица заболявания, както и да допринесе за увеличаване на теглото ни.

Без значение дали сме под стрес на работното място, вкъщи или пък сме стресирани поради други причини, то нашето тяло откликва на това психическо състояние като отделя кортизол – хормонът на стреса. Ако останем в това състояние за продължителен период от време, здравето ни е подложено на риск. Продължителният стрес и отделянето на кортизол могат да допринесат за повишаване на теглото поради няколко причини:

shutterstock_358523822

Забавя метаболизма – дори и да поглъщате същото количество храна, както обикновено, високата доза на отделения кортизол може да забави метаболизма ви, което от своя страна да доведе до повишаване на теглото ви.

Увеличава кръвната захар – продължителният стрес може да доведе до повишаване на нивото на кръвната захар в организма, което от своя страна води до промени в настроението, умора и редица негативи, сред които е повишаването на теглото.

Спомага натрупването на мазнини – стресът принуждава организма да се защитава и самосъхранява като натрупва много повече мазнини, отколкото в нормално състояние. За съжаление, мастната тъкан е не само естетически нежелана, а и води след себе си редица заболявания.

Активира емоционалното хранене – повишените нива на кортизол не само могат да ви накарат да жадувате за нездравословна храна, но и да ви се яде повече от обикновено. Спомнете си колко пъти ви се е случвало да сте ядосани и да се озовете в кухнята, тъпчейки нещо, примиращи от глад. В 90 процента от случаите хората подложени на стрес, сдъвкват и поглъщат храната по-бързо, което спомага за трупането на нежелани килограми.

Намалява физическо натоварване – когато сме подложени на стрес сме твърде заети, за да правим упражнения, те се падат в списъка с приоритети на едно от последните места.

За щастие, има решение и помощник в борбата със стреса. Кортизолът може да бъде регулиран с различни негови “антидоти” като има продукти като шафрана, например. Оказва се, че шафранът е един от основните активни вещества в борбата с килограмите и стреса. Ето защо ние ви препоръчваме продукта САТИЕТЕ – това е първия естествен продукт, създаващ чувство на ситост и потискащ желанието за нещо сладко.