Какви опасности крие слънцето?

Топлото време повдига тонуса на организма, подобрява настроението и ни кара да се чувстваме по-добре. Доказано е, че слънчевата светлина оказва благоприятно влияние върху човека като стимулира производството на витамин D и предотвратява депресията. От друга страна, прекомерното излагане на слънце може да доведе до някои здравословни проблеми. Ето и някои от тях.

слънчасване

Слънчево изгаряне

Слънчевото изгаряне е вид радиационно изгаряне, което засяга живата тъкан. Причинява се от твърде дълго излагане на ултравиолетова радиация, чийто източник най-често е Слънцето. При това изгаряне кожата се зачервява, тя е гореща и болезнена на допир, появява се усещане за цялостна отпадналост на организма и леко замайване. В големи количества и определени случаи ултравиолетовата радиация може да бъде дори смъртоносна.

Прекомерното излагане на тази радиация е основната причина за незлокачествените тумори по кожата. Слънцезащитните кремове са добро предпазно средство срещу слънчевото изгаряне и някои видове рак. Умереният тен, постигнат без изгаряне, също може да предотврати последвало такова, тъй като повишава количеството на мелатонин в организма. Това вещество е фотозащитен пигмент, който е естественият предпазен механизъм на тялото срещу прекомерното излагане на слънчева светлина.

И слънчевото изгаряне, и повишеното производство на мелатонина се активират от директното увреждане на ДНК. Когато то е твърде увредено, клетките се заменят с нови и най-горният на слой на кожата пада, за да бъде също заменен с нов.

Рак на кожата

Ракът на кожата е един от най-широко разпространените видове рак по света и броя на болните от тази болест не спира да расте. Заболяването представлява неконтролируемо размножаване на анормални кожни клетки. Този лавинен растеж води до образуване на тумори, които са или ракови, или неракови. Повечето видове рак на кожата не са трудно преодолими, особено в ранен етап. По-сериозните форми на заболяването са причина за 75% от причинената смъртност и нелекувани могат да се разпространят и до други органи.

Ултравиолетовата радиация от слънчевата светлина е най-честата причина за появата на рак на кожата. Тежкото слънчево изгаряне при деца под 18г. увеличава значително вероятността от поява на тежка форма на болестта. Също така е важно да се отбележи, че излагането на слънце през зимата има същия ефект, както през лятото, защото ултравиолетовите лъчи са налични през деня.

Слънчасване

Слънчасването или слънчевият удар е сериозен здравословен проблем, който се счита за спешен случай. Подобно състояние може да увреди или убие части от мозъка и други вътрешни органи. Най-често се проявява при хора над 50, но има и немалко случаи на слънчасали млади атлети. Слънчевият удар обикновено е по-напреднала фаза на по-лека болест, свързана с топлинната система на организма. Въпреки това може да покоси и човек, който никога не е имал подобни проблеми.

Заболяването се причинява от продължително излагане на високи температури, често в комбинация с дехидратация. Това изцяло срива топлинната система на организма. В медицината слънчасването се определя като температура на тялото по-висока от 40 градуса по Целзий, включваща проблеми с нервната система. По-срещаните симптоми са гадене, припадане, обърканост и липса на ориентация.

Заключение

Безспорни са ползите от слънчевата светлина за тялото, но с тях идват и някои рискове. Продължителното излагане на ултравиолетови лъчи може да увреди трайно организма и дори да го убие. Затова ние Ви препоръчваме слънцезащитните кремове на Пиз Буин. Доказано качество и тествани продукти, които ще Ви защитят от вредното лъчение на Слънцето и ще Ви позволят да се насладите на всичките му ползи.