Какво е SPF и как да добием бронзов тен без да увредим кожата?

piz buin logo
Пиз Буин – първият слънцезащитен продукт

 

Знаете ли какво точно означава SPF (слънцезащитен фактор) и как да изберете най-подходящия за вас?

Лятото наближава, слънцето все по-упорито пече и  всеки се настройва за плаж и добиване на бронзов тен. Защото прекараното на слънце време по особен начин повишава настроението ни и ни кара да се чувстваме по-здрави. А красивият слънчев загар подмладява и придава младежка свежест на кожата. Но при условие, че не сте я изгорили и състарили с непредпазливо излагане на слънчевите лъчи. Всеки знае, че слънцето е полезно, но и вредно.

За това дерматолозите препоръчват ползването на продукти със слънцезащитен фактор SPF (Sun Protection Factor) – световно приет стандарт за слънцезащитна козметика. Малко хора знаят, че не лекари, а фирма въвежда понятието SPF през 1962 г.. Това е швейцарската компания PIZ BUIN. Ако напишем в интернет търсачката Гугъл PIZ BUIN ще видим, че това е планина и връх в Алпите, на границата между Австрия и Швейцария. Именно изкачвайки тази планина през 1938 г. Франц Грейтър, тогава студент по химия,  получава тежко слънчево изгаряне. И решава да сътвори предпазващ крем – така се ражда първата в света марка слънцезащитна козметика PIZ BUIN. Швейцарската компания създава и първите водоустойчиви продукти.

Какво представлява SPF?

Това е важна информация, която откривате върху всички кремове, лосиони, балсами и други продукти за защита на кожата от слънцето. Слънцезащитният фактор показва за колко време може да стоим на слънце без опасност от изгаряне. Например ако човек изгаря за 10 минути без плажно масло, то с фотопротектор с фактор SPF 15 ще може да стои под слънцето до 150 минути. SPF 15 слънцезащитен крем позволява на човек да остане на слънце 15 пъти по-дълго.

Tan & Protect Dry Oil SPF30
Tan & Protect Dry Oil SPF30

Кой е най-подходящият слънцезащитен фактор (SPF) за мен?

За да определите кой SPF индекс е най-подходящ за вас трябва да знаете какъв фототип е вашата кожа. Фототипът се определя от цвета на кожата – генетично заложеният тен. Разгледайте тази брошура, за да определите вашия  фототип

Подходящият слънцезащитен фактор зависи и от интензивността на слънчевите лъчи върху съответната географска област. Когато сте на море препоръчително е в първите дни да използвате по-висок фотопротектор; същото се отнася и за планините, защото интензивността на UV лъчението се увеличава с надморското равнище. Запомнете също така, че пясъкът и снегът силно отразяват слънцето.

Какво причиняват UV лъчите?

UV лъчите В причиняват пигментация на кожата (лунички) и изгаряния, а UV лъчите А – преждевременно стареене на кожата /бръчки, сухота/ и кожен рак. Повечето UVA филтри абсорбират слънчевата светлина, преди вредните лъчи да стигнат до кожата. Но тъй като излагането на слънчева светлина създава химична реакция в тези филтри, те обикновено се разпадат на молекулярно ниво. Реакцията продължава, докато филтрите вече не осигуряват защита срещу UVA излъчване. Тази деградация вследствие влиянието на светлината също така води до създаването на свободни радикали, които от своя страна разграждат филтрите за UVB защита. В рамките на няколко часа кожата става все по-уязвима на изгаряне (UVB) и преждевременно стареене (UVA).

PIZ BUIN създаде революционна технология за защита от слънцето Helioplex – неподатлива на влиянието на светлината защита срещу UVA и UVB излъчване. Формулата е заложена във всички продукти на швейцарската марка.

Как действа Helioplex?

Вместо да абсорбира опасната UV светлина, Helioplex я превръща в безвредна инфрачервена светлина, която не наранява кожата. Тъй като формулата не се разпада при излагане на слънце, UVA и UVB филтрите се запазват. Следователно продуктите на PIZ BUIN с Helioplex продължават да осигуряват UV защита за по-дълго време.

Всъщност, научно доказано е, че Helioplex поддържа до 90% от активната си защита след излагане на слънчева светлина в продължение на пет часа.

Златни правила за живот под лъчите на слънцето

  • Избягвайте обедната жега и излагането на слънце между 11 и 15 часа
  • Носете шапка и слънчеви очила с висока степен на защита
  • Слънчевите изгаряния са опасни, особено при деца. Не излагайте на пряка слънчева светлина бебетата и малките деца
  • Изберете слънцезащитен фактор (SPF), който да е предназначен за вашата кожа и за местата, на които ще прекарвате времето си под действието на слънчевите лъчи
  • Нанасяйте щедро, равномерно и редовно слънцезащитен крем

Поръчайте онлайн