Какво е целулит?

Навън времето е все по-топло и по-топло, а тези температури предразполагат към носенето на по-малко дрехи. Това може да се окаже неприятно, особено ако имате целулит. Но какво всъщност е целулита, какво го причинява и какви са начините да намалим сериозността на проблема?

целулит

Характерни особености

Целулитът е състояние на кожата, което се характеризира с области, около които кожата е набръчкана и неравна. В тези области, под епидермиса, се трупат мазнинни запаси, които придават този вид на кожата. Най-лесно забележим е целулитът по бедрата и дупето и обикновено започва да се появява след пубертета. Засяга около 90% от жените в различни етапи от живота им.

Сериозността на проблема се разделя условно на 3 фази.

I фаза

При първата фаза целулитът няма лесно забележими симптоми. Преглед с микроскоп обаче показва анатомични промени в клетките в засегнатата област.

II фаза

Втората фаза се характеризира с избеляване и изсветляване на кожата, студенина при допир и намалена еластичност.

III фаза

При третата фаза, кожата е видимо груба и наподобява портокалова кора.

Всяка една фаза приема характерните особености за предходните такива. Въпреки че целулитът може да засегне и двата пола, състоянието се среща основно сред жените. Причината за това е, че определени типове мазнини и съединителна тъкан се съдържат повече при нежния пол.

Причини

Целулитът се появява, когато подкожните запаси с мазнини започнат да  преминават през слоевете колаген или съединителната тъкан. Най-често това се случва в областите около дупето и бедрата, но не е изключена появата му по ръцете, корема и други “проблемни” зони. Отслабването на съединителната тъкан се получава поради действието на различни хормони, липса на физическа активност и мускулен тонус, висок процент излишни, подкожни мазнини и лоша циркулация на кръвта.

Друга възможна причина за появата на целулит е наследствеността. Например, ако две поредни поколения в един род са имали целулит, то е много вероятно третото, както и следващите, да бъдат засегнати от проблема.

Решение

Тренировки

Един от начините за намаляване сериозността и забележителността на проблема е физическата активност. Нейното наличие не би довело до прякото елиминиране на целулита, но със сигурност ще тонизира кожата и ще помогне на съединителната тъкан да възвърне своята еластичност.

Липосукция

Липосукцията е често срещано решение сред хората с целулит. Този метод не е добър в този конкретен случай, защото чрез него се изсмукват мазнини, които са дълбоко в кожата, а не лежащите под горния й слой. Резултатът от операцията е подкопаване на основата на истинските проблемни мазнини, пропадането им и допълнително набръчкване на кожата.

PUSH CELL

В случай, че нямате време за тренировка, не желаете да спазвате хранителен режим или търсите ефективен начин да се справите с целулита, ние Ви препоръчваме антицелулитния крем PUSH CELL. Продуктът е разработен, за да се справя с точно този проблем и чрез активните си съставки възстановява вида на кожата и я поддържа свежа и мека.