Какво предизвиква алергия към боя за коса

В наши дни има истински бум на всякакви алергии. И хранителни, и дихателни, и каквито си „пожелаете“. И естествено, те никак не са желани, а напротив. Но в случая ще говорим само на тема алергия към боя за коса, какво я предизвиква и може ли да се избегне.

Само допреди няколко десетилетия на пазара се предлагаха единствено бои за коси, които съдържаха всичко друго, но не и естествени продукти. В техния състав влизаше прекалено голямо количество амоняк, парабени, резорцин и др. ясни и неясни съставки, които днес вече са доказани алергени. Дори и къните за боядисване на коса не бяха изцяло на естествена основа. Говорим за продуктите за боядисване на коса, които се предлагаха в родината ни.
А данните още от края на миналия век сочат за истински бум на алергиите. Дали това се дължи на мръсния въздух или на „боклуците“, които ядем, все още е трудно да се каже, но фактите са си факти. Съществува дори и алергия към боя за коса. И то такава, че лесно можете дори да стигнете до болница.

Алергия към боя за коса. От какво се предизвиква тя?

Точно от гореспоменатите алергени, независимо дали сте ги чували като название преди или са напълно непознати като имена за Вас. Дори и години наред да сте използвали една и съща марка боя за коса и тя никога да не е предизвиквала у Вас каквито и да било алергични реакции, знайте че алергия към боя за коса може да бъде винаги отключена.

Какво следва от казаното дотук?

Да спрете да се боядисвате ли? Не, не е задължително. Просто винаги преди да нанасяте избраният от Вас цвят върху косата си, наистина си направете тест за алергия, както е описано в инструкциите за употреба на самата боя.

А още по-сигурно е да избирате бои, които са на естествена основа и не съдържат амоняк, парабени и резорцин, явяващи се най-силните алергени в състава на масово произвежданите бои. Боите от новото поколение са направени на базата на био съставки и при тях риска от алергия е много нисък.

безамонячна боя за коса

Тяхната направа изисква повече финансови средства от страна на производителите им и затова те са и по-скъпи. Но в крайна сметка надали има нещо по-ценно за Вас от здравето Ви или пък от така мечтаната визия.