Какво представлява кератинът?

Напоследък изключително популярни сред грижите за коса са терапиите с кератин, маски и шампоани със съдържание на кератин, та дори и преси и маши за коса с кератин. Знаем ли достатъчно за кератина и какво представлява?

shutterstock_230057785

Кератинът е силен протеин, основен и важен компонент, съдържащ се не само в косата, но и в кожата и ноктите, зъбите, а при животните – в бивните и в рогата.

В зависимост от различните формирования на аминокиселините, съставящи кератина, той може да бъде в твърда форма, както при рогата, или в по-гъвкава форма, както е при кожата.

Интересен факт е, че допирът на хората с тази специфична тъкан се случва след като тя вече е технически „мъртва” – косата, кожата и ноктите се формират от мъртви клетки, които тялото избутва, за да могат новите клетки да си проправят път. Ако тези мъртви клетки се поддържат в добро състояние, те могат да служат като своеобразен щит, предпазващ новата тъкан отдолу.

Хиляди клетки биват избутвани от тялото ни всеки ден, като процесът на избутване може понякога да бъде засилен вследствие на различни медицински състояния, например псориазис.

Какво се случва, ако тялото ни изведнъж спре да произвежда кератин? Отговорът накратко: няма да имаме коса. Косата съдържа кератин, липиди, вода и пигменти. Водата представлява 10 – 20 % от косата, в зависимост от това колко суха и изтощена е тя; липидите и пигментите образуват заедно около 1 %, и всичко останало е кератин. Това прави около 79 – 89 %! Иначе казано: косата е кератин!

Истината е, че ако тялото спре да произвежда кератин, то би било в сериозна опасност. Освен за косата, кератинът е жизненоважен компонент на всички меки тъкани в тялото. Ако той липсва, кожата би започнала да пада и вътрешните ни органи биха били пред разпад. Освен това няма да имаме и нокти и дори костите ни няма да бъдат издръжливи и ще се чупят лесно.

Човешката коса и ноктите лесно се изсушават и стават чупливи, защото понякога мъртвите кератинови клетки биват избутвани прекалено бързо. Консумирайки храни,  съдържащи желатин и поддържайки косата и ноктите добре овлажнени, те могат да растат бързо и същевременно да запазят здравината и добрия си външен вид. Поддържайки външния слой на клетките добре овлажнен, предпазваме косъма от заплитане, начупване и запазваме блясъка му.

Благодарение на растителната си технология, боята за коса Color&Soin комбинира грижа и красота, без да изтощава допълнително косъма. Комбинацията от 18 аминокиселини защитава кератина, който осигурява целостта на косъма, и предпазва липидите, които осигуряват еластичността и блясъка на здравата коса.

Серията Color&Soin предлага извънредно нежна формула, подходяща за ежедневна употреба в домашни условия.