Какво се крие зад името на световноизвестните слънцезащитни продукти Piz Buin

Piz Buin всъщност е името на връх, който се намира в Алпите, на границата между Австрия и Швейцария. В района на Форалберг, Австрия, той е най-високият, а в съответния швейцарски район (няма да Ви изпитваме по география и не е нужно да Ви запознаваме с всички географски имена) е на трето място. Неговата височина е 3312 м. Недалеч от него има изключително приятна хижа и обикновено от средата на юни до средата на октомври можете да се включите в маршрути с предводител, които ще Ви струват около 130 евро, ако не искате допълнителна нощувка в споменатата хижа.

Колко е висок връх Piz Buin?

На практика връх Piz Buin не е кой знае колко висок за връх в Алпите и е предпочитан за изкачване от млади и амбициозни катерачи-любители. Именно такъв е бил Франц Грайтер, австриец, роден през 1919 г в Тирол. Но за щастие на всички нас, освен млад катерач, той е бил и млад студент по химия. Дотук нищо кой знае колко интересно. Но да продължим историята…

Франц Грайтер често обичал да кръстосва планините и да се наслаждава на приказно красивите пейзажи, които се разкривали пред него. Бил и запален скиор. (Тук е момента да кажем, че до връх Piz Buin можете да стигнете дори и със ски, стига да не ги носите на рамо по време на целия маршрут. И стига да сте наистина добър скиор).
На Франц Грайтер, същият скиор, за когото говорим, му било писнало да изгаря от слънцето по време на своите преходи. А най-силното слънчево изгаряне получил през 1938 г. Изкачвайки Piz Buin ( на български можете да срещнете името както като Пиз Буин, така и като Пиц Буин ) . И не че просто изгорял. Изпитвал зверски болки от зачервяванията по лицето си.

Как се ражда слънцезащитния крем PIz Buin?

Тъй като бил запален по химията, му хрумнало, че трябва да има начин човек да победи вредното влияние на слънчевите лъчи. И още един щастлив фактор за цялото човечество- съпругата му била козметичка!
Наистина се случило чудо. Франц Грайтер се затворил в малка стаичка и провеждайки редица опити и не без известна помощ от жена си, изобретил първия слънцезащитен продукт. И то водоустойчив. Досещате се, че става въпрос точно за Piz Buin.
Всичко това станало през 1946 г.
През 1985 г. Франц Грайтер умира на възраст от 66 години, но оставя след себе си 6 книги и около 160 публикации. Повечето от които на тема защита от UVA и UVB- слънчевите лъчи. За което няма как да не сме му благодарни.