fbpx

Какво знаем за Л-карнитина?

История на Л-карнитина

   Той е открит като съединение още през 1905 г. Руските учени Гюлевич и Климберг го извличат от червено месо и го кръщават “карнитин” (carnis в превод от латински означава месо). Ключовата роля на Л-карнитина в транспорта на мазнините е открита през 1955 г. Научните изследвания от началото на 20-ти век доказали неговия ефект върху здравето на човека. През 1988 г. вече има 1700 научни публикации за Л-карнитина, като всяка година се публикуват по 300 нови. Едва през 1980 г. е разработена авангардна технология и нови процеси за неговото получаване и това е причината да стане най-известната хранителна добавка в света за топене на мазнини.

Какво е Л-карнитин?

     Л-карнитинът е аминокиселина, която се произвежда и синтезира в тялото ни. Тя пренася мастни киселини през клетъчната мембрана до митохондриите. След изгарянето на мастните киселини в клетката се получават отпадъчни продукти, с които л-карнитинът се свързва и ги изнася обратно през клетъчната мембрана. По този начин действието му е двойно, защото вкарва мазнината в клетката и извежда ненужните продукти.

    Организмът ни произвежда много малко количество собствен карнитин, което с напредването на възрастта намалява. Тъй като играе много важна роля в метаболизма на мазнините, Л-карнитинът е търсена аминокиселина. Когато тялото не успява да синтезира достатъчно количество Л-карнитин, метаболизмът се забавя. Именно тогава на помощ идват хранителните добавки, обогатени с ценната аминокиселина. Ние Ви препоръчваме ускорителя на метаболизма Липофедрин – качествена хранителна добавка, която улеснява загубата на мазнини. Липофедрин е синергично съчетание на две иновативни съставки, които действат в сърцевината на клетките и улесняват загубата на мазнини. В състава му влиза и Л-карнитинът, който играе ролята на липоредуктор.

Факти за Л-карнитина

  • Спомага изгарянето на мазнини и отслабването.
  • Действа благоприятно на имунната система.
  • Важен фактор е за транспортирането на мастните киселини.
  • Спомага за възстановяването на енергията.

Източници на Л-карнитин

Освен чрез хранителните добавки, предлагани на пазара, л-карнитинът се среща и в някои храни. Червеното месо, както са доказали откривателите на Л-карнитина, е най-богато на аминокиселината. Други източници са риба, птиче месо, фъстъчено масло, авокадо, ядки, семена, бобови растения, аспержи и др.

Оптимални дози

  • За нормално активни хора – от 300мг. до 500мг.
  • За активно спортуващи – от 1000мг. до 3000мг.

Странични ефекти

Л-карнитинът е лесно усвоим от организма и не причинява особени странични ефекти. В много редки случаи може да се усетят стомашни крампи, гадене, диария или повръщане.

Ацетил Л-карнитин

Л-карнитинът се предлага и под друга форма – Ацетил Л-карнитин. Той има фукцията да подпомага разграждането на мазнините. Според някои публикации ацетилът разгражда мазнините дори по-добре от самия карнитин. Ацетил Л-карнитинът  е силно ангажиран в обмяната на мазнините. Той оказва положителен ефект върху изгарянето им, дори без специални тренировки, а само при спазване на диета.

       Това е единствената форма, която може да бъде усвоявана  от мозъка. По този начин ацетил Л-карнитинът спомага за по-доброто функциониране на мозъчната дейност.