Кажете „НЕ“ на мазната коса

В разгара на летния сезон тялото на човек отделя голямо количество пот, за да се разхлади по естествен начин организмът. Това създава някои естетически проблеми в ежедневието ни, като неприятни петна по дрехите, лъщяща кожа на лицето и по-бързо омазняване на косата.

Поддържането на добрия външен вид на косата започва да се превръща в препятствие – трудно е да се задържи обем, конската опашка никога не изглежда достатъчно плътна, прическата не стои никак добре.

Мазната коса обикновено е резултат от свръхпродукция на себум по кожата на скалпа и най-често се наследява по генетичен път от някой от родителите. Но освен този фактор, редица външни причини също могат да допринесат за по-бързо омазняване, най-често хормонални проблеми и околна среда – мястото ни на живот и работа.

shutterstock_131220902

За да се опитате да контролирате омазняването на косата, ви предлагаме няколко полезни съвета, които да ви помогнат с тази нелека задача:

Не прекалявайте с измиванията

Грешка е да мислите, че решавате проблема с мазната коса като миете косата си всеки ден. Прекаленото обработване на скалпа с измиващи средства стимулира кожата да произвежда още и още себум, за да успее да балансира загубата му от постоянните измивания. Така се получава един затворен кръг – колкото повече се стараете да я миете, толкова по-бързо тя се омазнява отново. Изтърпете известен период от време да не я миете ежедневно, докато косата привикне на измиване през 2-3 дена.

Внимателно избирайте продуктите си за грижа за косата

Мазната коса изисква специални грижи. Опитвайте да се придържате само към продукти, специално създадени за вашия тип коса. Ограничете експериментите, защото ако например прекалите с овлажняващите или подхранващите продукти, накрая ще се окажете с натежала, още по-мазна коса и резултатът надали ще бъде удовлетворяващ.

Шампоаните, балсамите и  дори боята ви за коса трябва да бъдат специално съобразени с проблема ви. Боята за коса от серията Color & Soin, създадена по технология, разработена във френски лаборатории, е подходящ избор за такъв тип коса. Балансираната ѝ формула с кокосово масло (да се смени линка) и растителни протеини няма да омазни допълнително косата ви. Препоръчително е за максимален ефект да се използват и измиващите шампоани за след боядисване от същата серия.

Изплакване с натурални продукти

От време на време може да се поглезите, като изплаквате скалпа и косата си с натурални растителни продукти, за да помогнете на кожата на главата да регулира мастните клетки. Подходящи за изплакване са цитрусовите плодове и по-специално лимон и лайм – изцедете сок от няколко лимона, смесете го с хладка вода и изплакнете добре косата и скалпа със сместа. Резултатът ще ви удовлетвори.

Измивайте правилно и с внимание

Когато измивате косата с шампоан, масажирайте и изплаквайте скалпа с повишено внимание. Добре измитият скалп няма да създава неприятни усещания. Много важно е да нанасяте балсам или маска само и единствено по краищата на косата – те са овлажняващи и подхранващи продукти и не са подходящи за втриване в скалпа, особено при хора с повишена себумна секреция. Не прекалявайте с количеството нито на шампоана, нито на балсамите и маските.

Съобразете дължината на косата и прическата

Ако косата ви е мазна, често рискувате в името на дължината да загубите добрия външен вид. Всички знаят как изглежда дългата, изтощена и суха коса, която в корените си е мазна. Не е приятна гледка. За ваше улеснение поддържайте оптимална дължина, която ви позволява да поддържате косата жизнена и със здрав вид.

Спрете да пипате косата си постоянно

Колкото и незначително да ви се струва, този навик допринася за по-бързото омазняване дори и на не мазни коси. Това означава, че хората с мазна коса особено много трябва да се стараят да го избягват. За жените е известно, че по-често бутат косата си, когато са развълнувани – дами, в името на добрия външен вид, спрете!

Балансиран хранителен режим

Балансираното хранене и приемът на достатъчно минерални вещества и витамини ще ви помогне с проблема. Може да се поинтересувате кои храни влияят пряко върху процеса на омазняване и да се стараете да ограничите приема им до минимум.

Ограничете стреса

Стресът е най-големият бич на съвременните хора. За да бъдете здрави и да се чувствате добре, старайте се да ограничавате нивата на стрес в ежедневието. То е ясно, че няма как да живеете без емоции, но когато можете да си спестите излишните негативи, направете го. Стресът отключва хормоналния дисбаланс, който освен всичко друго предизвиква повишение на производството на себум, което значи по-мазна коса.

Внимателната грижа към мазната коса няма да ви спаси с магическа пръчка от проблема, но ще ви помогне да контролирате положението. Не позволявайте косата ви да е решаващ фактор за настроението ви и се усмихвайте на идващото лято без притеснения.