Кокосово масло за страхотна коса

Кокосовото масло е едно от най-популярните и търсени натурални масла, използвани за грижа за косата по целия свят.

Много жени предпочитат да се отърват от пълните с химия и агресивни съставки шампоани, балсами, лосиони и да ги заменят с по-натурални средства за разкрасяване . Фаворит в грижата за косата е богатото на антибактериални съставки кокосово масло, което освен това овлажнява скалпа, подсилва косъма и помага за растежа на косата.

Съществуват много приложения на този природен еликсир и по-надолу ще разгледаме някои от най-популярните в категорията „грижа за косата”:

shutterstock_380422519

Кокосово масло за дълбоко овлажняване

Благодарение на мастните киселини, съдържащи се в него, кокосовото масло прониква по-бързо и дълбоко в косъма, в сравнение с останалите балсами и овлажнители. За домашна употреба отделете поне час, понеже колкото повече време действа маслото, толкова по-добър е ефектът от него. Измийте и оставете косата да изсъхне по естествен начин и след това я третирайте с кокосово масло, като за още по-добър ефект увийте главата с хавлиена кърпа. След това измийте с шампоан и стилизирайте.

Кокосово масло като помощник за заплетени краища

Хората с чупливи или къдрави коси всекидневно се сблъскват със заплетените краища, в резултат на което се получава накъсване на косата. За да използвате кокосовото масло като помощник в тази ситуация, просто нанесете малко количество на връхчетата на косата, без да втривате в скалпа. Така няма нужда да изплаквате маслото и то ще действа овлажняващо до края на деня.

Кокосово масло против пърхот

От години хората използват кокосовото масло като средство за борба с пърхота. Макар и пазарът да е залят от различни продукти за коса против пърхот, много от тях не дават желания резултат и дори понякога имат обратен ефект. Мастните киселини, съдържащи се в кокосовото масло, имат антибактериален и антигъбичен ефект, благодарение на който само след седмица може да забележите подобрение в състоянието на скалпа. Освен това, кокосовото масло има охлаждащ ефект, което допълнително спомага да се усети облекчение при раздразнен скалп.

Кокосово масло като база за боядисване на косата

Благодарение на дълбоко овлажняващия ефект на кокосовото масло, то действа благоприятно като основа преди полагане на боя за коса. Помага за уплътняване и засилване на цвета, както и за по-дълготраен цвят. В комбинация с подходяща боя за коса, например боята от серията Color&Soin, можете едновременно да боядисате косата в желания цвят и да предпазите косата от увреждане и стареене. Растителните съставки на боята, основно базирани на кокосовото масло, осигуряват нежна грижа без компромис със силата и наситеността на желания цвят. Серията разполага и с продукти за измиване след боядисване, за да успеете да запазите цвета жизнен за максимален период от време.

Кокосово масло за бърз растеж на косата

Още в древна Индия кокосовото масло е било познато като средство за лечение на косопад и изпитан метод за подпомагане растежа на косъма. В наши дни е още по-лесно да се възползваме от това натурално, сравнително достъпно и ефективно природно богатство, ако желаем да подсилим растежа на косата. Смесете сок от лайм с кокосово масло и получавате благодатна смес, помагаща в борбата с косопада в домашни условия. Важно в случая е да втриете добре сместа в скалпа, а не просто да нанесете по върховете на косата.

Кокосово масло за защита на косата от вредните слънчеви влияния

Когато отидем на плажа обикновено бързаме да защитим лицето и тялото си от вредните слънчеви лъчи, особено след като в последните години все повече става въпрос за изтъняващия озонов слой. Рядко обаче се сещаме да защитим и косата си, а това води след себе си изтощена и изтормозена от околните влияния коса, която напук на хубавия тен ни пречи да изглеждаме перфектно. Когато знаете, че ще излагате косата си на слънчеви лъчи, преди да излезете втрийте в нея малко количество разтопено кокосово масло и след това я разрешете с четка.

Кокосово масло за оформяне на косата

Малко известно е, че кокосовото масло може да се използва и като стилизант при оформяне на косата със сешоар, маша и преса. То предпазва косата от топлинните влияния и не съдържа химикалите, които обикновено откриваме в различните видове стилизиращи продукти, предлагани на пазара.

Кокосовото масло се използва и за превенция и борба с въшките. Според изследвания, публикувани в Европейския педиатричен журнал, комбинацията от кокосово масло и анасоново масло (или спрей) е по-ефективно от предписвания по рецепта перметрин.

В много от шампоаните за всекидневна употреба има екстракти от кокосово масло, а дори и да не използвате такъв вид шампоан, винаги може да примесите малко кокосово масло към любимата ви марка измиващ продукт и да се насладите на свойствата на маслата в комбинация с предпочитаната грижа.