fbpx

Лято без цистит – как?

Лятото тепърва започва, време е за почивка, море и приключения, но освен всички позитиви, топлите дни могат да донесат и една неприятна изненада – цистит.

Циститът е много често срещана инфекция, най-често причинена от бактерията Escherichia coli, която обикновено се намира в червата. Ако достигне уринарния тракт, тя се закрепва здраво за стените на пикочните пътища, където се размножава и предизвиква възпаление. Веднъж попаднала там, тази бактерия е изключително трудна за отстраняване.

Кои са най-честите симптомите на цистита?

– Честа и интензивна нужда за уриниране
– Усещане за парене при уриниране
– Порив за повторно уриниране въпреки, че пикочния мехур е празен;
– Болка в таза
– Тъмен цвят на урината

Кои са причините за цистит през лятото?

Колкото и изненадващо да звучи, циститът е по-често срещан през летните
месеци в сравнение с останалата част от годината, поради топлото време, което позволява на бактериите да се размножават. С прилагането на няколко превантивни мерки, можете да защитите пикочните си пътища и да намалите риска от цистит.

1. Дехидратиране

Високите температури водят до повишено потене, което може да доведе до
дехидратация. Когато не приемаме достатъчно течности, урината става
по-концентрирана, създавайки благоприятна среда за растеж на бактерии. Пийте достатъчно вода през целия ден, за да помогнете на уринарния си тракт да се изчиства от тях. Когато сте добре хидратирани, урината ви е разредена и изхвърляте бактериите от тялото, когато уринирате, което може да намали риска от инфекция. Избягвайте напитки, които могат да дехидратират организма, като
кафе и алкохол.

2. Басейни и море

Плуването в басейн и море може да изложи уринарния тракт на различни
бактерии и химикали. Винаги си взимайте душ след плуване. Друга причина е, че много от нас прекарват дълго време на плажа или на басейн с мокър бански. Бактериите се размножават в топли, влажни среди, за това е нужно след излизане от водата, мокрият бански да се смени със сух.

За още по-сигурно и приятно лято без инфекции, вземайте натуралната
хранителна добавка Гистинат при уринарни инфекции от нашия онлайн магазин. Гистинат съдържа 2 допълващи се формули, предлага експертна и пълна формулировка въз основа на пробиотици, D-маноза и растителни екстракти. Предоставя 2 милиарда пробиотици на ден, незабавно действие при силен дискомфорт и подобрена интимна флора. Приемайте 1 капсула + 1 таблетка сутрин с чаша вода, като повторите 1 път на ден, шест часа след първия прием. Подходящ е и за бременни жени.

Традиционно признати свойства на активните съставки на Гистинат са:

– Червена боровинка
Червената боровинка е малък горски плод, произхождащ от Северна Америка. Този плод съдържа полифеноли, наречени проантоцианидини (PACs), които действат директно върху бактериите на Escherichia coli, отговорни за 80% от цистита. Тези проантоцианидини (PACs) се свързват с бактериите, причинявайки промяна на тяхната структура, като им пречи да се движат и да се прикрепят една към друга и към стените на уринарния тракт. Червените боровинки могат да помогнат за предотвратяване на 40 000 инфекции годишно. Националната агенция за безопасност на храните, околната среда и труда (ANSES) изчислява, че идеалната доза проантоцианидини за пълно и ефективно облекчение е 36 mg на
ден, което е дозата, която нашият продукт предоставя.

– LACTOBACILLUS RHAMNOSUS ROSELL®-11
Пробиотиците спомагат за поддържане на здрава и балансирана интимна флора, което намалява риска от инфекции. По този начин щамът Rosell®-11 гарантира правилен имунитет и се бори срещу патогените, присъстващи в лигавицата. И накрая, проучване показва, че същият този пробиотичен щам също така може да възстанови вагиналната флора в дългосрочен план, когато е засегната от лечение с антибиотици.

3. Дългото седене

Продължителното седене по време на пътуване може да затрудни нормалното кръвообращение и да увеличи риска от задържане на урина, което може да доведе до инфекции. Правете редовни почивки по време на дълги пътувания, за да се движите и да използвате тоалетната. Уверете се, че уринирате редовно и не задържате урината дълго време.