Медът и прополисът – пчелните антибиотици

Отглеждането на пчелни семейства става все по-популярно. Всеки човек знае за трудолюбивата пчеличка, която каца от цвят на цвят и опрашва по естествен път растенията. Освен опрашването тя произвежда пчелен мед и прополис. Още от древни времена добивите от пчеларството се използват умело не само за хранителни продукти, но и за медицински нужди.

shutterstock_159168818

Основната цел при отглеждането на пчели е добивът на мед. В по-голямата част той се използва като хранителен продукт. Характеризира се с това, че е източник на въглехидрати, които бързо доставят енергия на тялото. Честата консумация на пчелен мед оказва позитивно влияние на активността на стомаха и чревната флора. Поради това той се използва в медицината за лечение на гастрит и киселини в стомаха. Медът има антибактериално действие и се използва при заболявания на дихателната система и възпаление на кожата. При ежедневен прием на една лъжица мед в продължение на няколко месеца се постига подсилване на имунната система.

Освен меда, човек се е научил да извлича от пчелите и пчелен прополис. Той представлява смесица от растителни смоли, восък и прашец. Пчелите го използват като дезинфектант в кошера. Цветът му е тъмнозелен, сив, жълт или жълто-зелен. Главните свойства на прополиса са противомикробни, противоплесенни, противовирусни, противорадиационни. Той е и естествен антибиотик. Подобно на меда има и имуностимулиращо действие, като освен това прополисът е и дезинфектант. Той е помощник и на кръвоносната система като понижава холестерола и поддържа висок броя на червените кръвни клетки.

Използването на пчелните продукти в медицината до ден днешен доказва тяхната ефективност в борбата със заобикалящите ни болести. Уникалността на продуктите, носени ни от пчелите, идва именно от натуралните съставки на природата!