Медът и прополисът – пчелните антибиотици

мед и прополис

Отглеждането на пчелни семейства става все по-популярно. Всеки човек знае за трудолюбивата пчеличка, която каца от цвят на цвят и опрашва по естествен път растенията. Освен опрашването тя произвежда пчелен мед и прополис. Още от древни времена добивите от пчеларството се използват умело не само за хранителни продукти, но и за медицински нужди.

shutterstock_159168818

Основната цел при отглеждането на пчели е добивът на мед. В по-голямата част той се използва като хранителен продукт. Характеризира се с това, че е източник на въглехидрати, които бързо доставят енергия на тялото. Честата консумация на пчелен мед оказва позитивно влияние на активността на стомаха и чревната флора. Поради това той се използва в медицината за лечение на гастрит и киселини в стомаха. Медът има антибактериално действие и се използва при заболявания на дихателната система и възпаление на кожата. При ежедневен прием на една лъжица мед в продължение на няколко месеца се постига подсилване на имунната система.

Освен меда, човек се е научил да извлича от пчелите и пчелен прополис. Той представлява смесица от растителни смоли, восък и прашец. Пчелите го използват като дезинфектант в кошера. Цветът му е тъмнозелен, сив, жълт или жълто-зелен. Главните свойства на прополиса са противомикробни, противоплесенни, противовирусни, противорадиационни. Той е и естествен антибиотик. Подобно на меда има и имуностимулиращо действие, като освен това прополисът е и дезинфектант. Той е помощник и на кръвоносната система като понижава холестерола и поддържа висок броя на червените кръвни клетки.

Използването на пчелните продукти в медицината до ден днешен доказва тяхната ефективност в борбата със заобикалящите ни болести. Уникалността на продуктите, носени ни от пчелите, идва именно от натуралните съставки на природата!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *