Митове за косата, на които трябва да спрете да вярвате

shutterstock_295555664

  • Честото подстригване на косата я кара да расте по-бързо!

„Честото подстригване не засяга растежа на косата” твърди Джошуа Зейкер – директор на отдела по клинични и козметични изследвания в дерматологията в болницата в Ню Йорк. Друга негова колежка заявява, че подстригването на изтънелите краища също не помага на косата да расте, напротив получава се илюзия, че косата е по-гъста.

  • Колкото повече решете косата си, толкова по-здрава ще е тя!

Всеки знае, че ако решеш косата си 100 пъти, тя ще е по-здрава и хубава, но това не е така! Многократното ресане не води до никакъв ефект. Напротив, може да ви навреди като накъса краищата на косата.

  • Не можете да се боядисвате по време на бременност!

Най-главната тревога относно боядисването по време на бременност е рискът от абсорбиране на амоняка, а не рискът от абсорбиране на боята в скалпа. Всъщност нивата на амоняк, съдържащи се в боите за коса, са толкова ниски, че не представляват никаква заплаха за бременните жени.

  • Честата смяна на шампоаните е в полза на вашата коса

„Хубаво е да сменяте шампоаните, ако искате различни ефекти като повече блясък, обем и т.н. Но всъщност можете да продължите с използването на вашия любим шампоан, колкото време искате.” – споделя д-р Пилианг.

  • Носенето на шапки предизвиква косопад

Идеята в носенето на шапки е, че те ограничават циркулацията на кръвта до скалпа на главата, но това не е така. Хората, които носят често шапки сигурно са забелязали, че по нея остават косъмчета, но това в никакъв случай не означава, че косата им започва да пада. Относно мъжката плешивост, тя не е причинена от нищо друго, освен от генетиката на всеки един от тях.