fbpx

Нормализиране на холестерола с чай

Напоследък все повече хора са разтревожени за нивата на холестерола си. Дали те са високи или ниски, как да поддържат нормални нива на холестерол са едни от въпросите, които всекидневно минават през ума на всички.

Холестеролът може да бъде едновременно приятел и враг, всичко зависи от грижата на хората за това каква храна приемат и колко често.

Ако нивата на холестерола ви варират и това се отразява на вашето здраве, то можем да ви успокоим. Изключително лесно и безопасно можете да нормализирате холестерола си с различни видове чай.

  • Зелен чай

Изследване на университета в Хонг Конг установява, че зеленият чай и жасминът понижават холестерола в кръвния поток и черния дроб. Действието им се дължи на флавоноида катехин, който има антиоксидантно действие. Той забавя процеса на окисление на холестерола и предотвратява възпалитените процеси на сърдечно-съдовата ситема.

  • Бял чай

Пъпките и най-младите листа на белия чай имат високо съдържание на антиоксиданти, които действат благодатно на ускоряването на метаболизма и поддържането на ниски нива триглицериди и холестерол в кръвта.

  • Черен чай

Друго изследване в Китай от 2003г., публикувано в Archives of Internal Medicine, доказва, че всекидневната употреба на екстракта от черен чай намалява нивата на холестерол с цели 16%.

  • Чай Оолонг

Чаят Оолонг също се произвежда от листата и стъблото на чаения храст, но се различава по методите на обработка. Той ферментира частично и възможностите на съставките му се запазват по-дълго и по-пълно. Той също намалява лошия холестерол и нивата на кръвната захар.

Включването на някой от гореизброените чайове в хранителния ви режим, ще ви помогне да регулирате и поддържате нормални нива на холестерол. Също така поради тонизиращото действие на чая, той ще ви помогне да бъдете активни, да премахнете умората и ще подпомогне различни функции в организма ви.

Ако не сте почитатели на чая като напитка или искате да помогнете на организма си още малко, можете да опитате френския продукт LIPOSTEROL®(ЛИПОСТЕРОЛ). Липостерол е съвкупност от растителни екстракти (червен градински чай (salvia miltiorrhiza), глог (Crataegus oxyacantha), ревен (rheum palmatum)), мая от червен ориз, коензим Q10 и поликосанол, които са с висока концентрация и подпомагат поддържането на нормални нива на общия холестерол – по-специално на “лошия” холестерол (LDL – липопротеини с ниска плътност), без да се засегне концентрацията на “добър” холестерол (HDL – липопротеини с висока плътност).