fbpx
Натурална и био козметика в стъклен буркан

Основни разлики между БИО козметика и натурална козметика

За да сте спрели погледа си върху подобно заглавие, съвсем не е необходимо да сте маниак на тема здравословно хранене или използване на БИО или натурална козметика. Здравословен начин на живот, здравословни стоки и продукти. Дори не считате, че те са предназначени за Вас или пък, че пасват на начина на живот, който сте си избрали. Но 100 на 100 сте си задавали въпроса какво точно се подразбира под БИО или натурална козметика за лице или тяло и защо те са много по-скъпи от останалите. Каква точно е дефиницията на всички тези понятия и каква е разликата между тях?
За да не Ви убиваме желанието за четене, ще се постараем да дадем максимално кратки и ясни дефиниции.

Какво е БИО козметика?

Под БИО козметика се разбират всички козметични продукти, чийто процес на производство е проследен от началото до края им. Всеки един етап, включително обработка, преработка и опаковане. БИО козметиката отговаря на строги стандарти за производство. В това число етикиране и реклама. Все пак затова е БИО козметика. Логично е да е доста по-скъпа, защото не съдържа никакви химии или други неясни субстанции. И задължително е сертифицирана.

Какво е натурална козметика?

Специално в България все още не съществуват някакви точни дефиниции за това що е натурална козметика или изобщо натурален продукт. Камо ли точни изисквания за състава на определен натурален продукт. Но под понятието натурална козметика се подразбира козметика, която е съставена на базата на природни съставки. Етерични масла, билки и т.н. Максимално натурални съставки.

Не бъркайте натуралната козметика с органик козметика. Защото всеки един органик продукт трябва да отговаря на определени изисквания. Те, както и различните сертификати за органичност, са индивидуални за различните държави. Но ги има. В някои държави органик продукт е само този, в чийто състав всяка клетка е на 100 % органична. Поради което органик козметиката е много по-скъпа от натуралната. И за разлика от натуралната, много трудно можете да си позволите ежедневно да използвате органик козметика.