fbpx

Основни видове главоболие

От къде всъщност идва главоболието?

Всеки знае какво е главоболие и за съжаление няма човек, който да не страда от него. При някои хора това се случва само веднъж или два пъти в годината, а при други няколко пъти в месеца.
Главоболието може да е причинено от редица фактори. Такива като препиване или удар по главата са ясни. Т.е. ясно е каква е причината за главоболието. Но има и такива, които са пряко свързани с главоболието, но човек не винаги допуска, че то е свързано с тях. Защото стресът в работата, проблемите с близките, безсънието и т.н. също са често срещана причина за главоболието.
Тук обаче ще разгледаме основните видове главоболие. Така ще имате по-ясна представа дали ще се справите с тях чрез алтернативни методи (като билки и хранителни добавки) или се нуждаете от сериозни медикаменти.

Най-често срещаното главоболие е тензионното. Казано по-разбираемо, мускулното. То се появява в резултат на стягане на мускулите на скалпа и врата. Обикновено болката е от двете страни на главата и може да е както лека, така и умерена, дори силна. Не прибързвайте с грабването на някое по-сериозно хапче. Пробвайте да поспите, да изпиете чаша-две успокояващ чай или просто да масажирате главата си. Причина за такъв тип главоболие може да е неправилната стойка, прекалено дразнещото осветление, обезводняване и др. Дори препиване или прекаляване с цигарите.
Вторият вид главоболие, което се среща предимно при жените, е така познатата мигрена. Може изобщо да не сте се сблъсквали с нея. Но има хора, които я получават редовно. Болката обхваща обикновено едната страна на главата и е силна. Тук отново много важен е сънят и премахването на всякакви дразнители като шум и ярка светлина. Просто пълен покой.

Кой е най-често срещания тип главоболие?

Най-рядко срещаният тип главоболие е клъстерното, което засяга предимно мъжкото съсловие. Въпреки че не се среща често, това е най-силното главоболие като усещане. Обикновено засяга само едната страна на главата и е с продължителност от около 30 мин до 2 часа. Тук няма как да разчитате на масаж, сън, билкови чайове или хранителни добавки. Вземете веднага някое силно лекарство като аналгин, аспирин или нещо на основата на ибупрофен.