Основни видове главоболие

От къде всъщност идва главоболието?

Всеки знае какво е главоболие и за съжаление няма човек, който да не страда от него. При някои хора това се случва само веднъж или два пъти в годината, а при други няколко пъти в месеца.
Главоболието може да е причинено от редица фактори. Такива като препиване или удар по главата са ясни. Т.е. ясно е каква е причината за главоболието. Но има и такива, които са пряко свързани с главоболието, но човек не винаги допуска, че то е свързано с тях. Защото стресът в работата, проблемите с близките, безсънието и т.н. също са често срещана причина за главоболието.
Тук обаче ще разгледаме основните видове главоболие. Така ще имате по-ясна представа дали ще се справите с тях чрез алтернативни методи (като билки и хранителни добавки) или се нуждаете от сериозни медикаменти.

Най-често срещаното главоболие е тензионното. Казано по-разбираемо, мускулното. То се появява в резултат на стягане на мускулите на скалпа и врата. Обикновено болката е от двете страни на главата и може да е както лека, така и умерена, дори силна. Не прибързвайте с грабването на някое по-сериозно хапче. Пробвайте да поспите, да изпиете чаша-две успокояващ чай или просто да масажирате главата си. Причина за такъв тип главоболие може да е неправилната стойка, прекалено дразнещото осветление, обезводняване и др. Дори препиване или прекаляване с цигарите.
Вторият вид главоболие, което се среща предимно при жените, е така познатата мигрена. Може изобщо да не сте се сблъсквали с нея. Но има хора, които я получават редовно. Болката обхваща обикновено едната страна на главата и е силна. Тук отново много важен е сънят и премахването на всякакви дразнители като шум и ярка светлина. Просто пълен покой.

Кой е най-често срещания тип главоболие?

Най-рядко срещаният тип главоболие е клъстерното, което засяга предимно мъжкото съсловие. Въпреки че не се среща често, това е най-силното главоболие като усещане. Обикновено засяга само едната страна на главата и е с продължителност от около 30 мин до 2 часа. Тук няма как да разчитате на масаж, сън, билкови чайове или хранителни добавки. Вземете веднага някое силно лекарство като аналгин, аспирин или нещо на основата на ибупрофен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *