Отслабване с шафран – как и защо?

Освен като антидепресант, както видяхме в тази статия, в днешно време шафранът се изследва и като средство за отслабване. Отново, резултатите са обнадеждаващи: шафранът е ефективно средство за сваляне на килограми.

shutterstock_131317115

Как действа?

Според настоящия консенсус в научните среди, ефектите на шафрана се дължат на влиянието, което той оказва на серотонина. Както споменахме в статията за шафрана и депресията, основният механизъм, по който шафранът действа, е като увеличава производството на серотонин.

Споменахме и че голяма част от серотонина в тялото се намира в храносмилателната система – там той служи като индикатор за ситост. Колкото повече серотонин има, толкова по-заситени се чувстваме.

Увеличаването на нивата на серотонин води до по-бързо засищане и съответно до по-скромно ядене и отслабване.

Друг механизъм за понижаване на апетита, е чрез подобряване на душевното състояние на човека, като така се намалява вероятността да ядем повече заради лошо настроение.

Доказано ли е?

Шафранът не е като повечето хранителни добавки. Върху него са правени доста изследвания. Ето някои интересни резултати от тях:

  •         Хора, които вземат екстракт от шафран, намаляват броя на междинните си хранения и количеството на приетата храна средно с 55%
  •         84% от хората твърдят, че апетитът между храненията им е намалял
  •         78% от хората твърдят, че е намаляла консумацията им на захарни изделия

Как да се възползвам?

Ако смятате, че екстрактът от шафран ще бъде подходящ за вас, Ви препоръчваме SATIETE – най-добрата хранителна добавка с шафран на българския пазар, напълно естествена и безопасна.