Как да подсилите имунната си система по време на грипния сезон - Biolife

Как да подсилите имунната си система по време на грипния сезон

Имунитетът е основното средство, което защитава организма от навлизането на болестотворни бактерии и вируси в тялото и тяхното последващо закрепяне в клетките. Важно е да знаете, че имунният отговор е пряко свързан с начина на живот, който водите. Затова колкото по-здравословно живеете, толкова по-силна ще бъде вашата имунна система и толкова по-рядко ще се разболявате.

Една от основните теми, която вълнува всички, особено по време на грипния сезон и студеното време от годината, е как да защитите тялото си максимално от опасните микроорганизми, които могат да предизвикат срив на имунитета и множество заболявания. В днешната статия ние, от BioLife Cosmetics, ще ви запознаем с едни от най-ефективните начини за подсилване на имунната система, чрез които да се защитите от вирусите и бактериите.

Какво представлява имунната система и как арботи тя - Biolife

Имунната система защитава организма от инфекции, причинени от външни вредни микроорганизми (патогени), сред които гъбички, вируси, бактерии и др. Без нея тялото постоянно ще е изложено на риск от заболявания. Имунитетът може да бъде вроден и придобит. Вроденият действа бързо и атакува всички микроорганизми. Основната му цел е да предотврати навлизането им в организма. Той обаче действа за по-кратко време. След него на ход е придобитият имунитет, който атакува конкретен вид вече навлезли в тялото бактерии, вируси и токсини, но се активира едва няколко дена след проникването им. 

За да помогнете както на моментната реакция на вродената имунна система, така и впоследствие на придобитата, ако патогените все пак пробият защитата на организма ви, е необходимо да обърнете специално внимание на вашия начин на живот. За ваше улеснение, в следващите редове ще откриете как да разберете дали имунитетът ви е изложен на риск.

Какви са симптомите на отслабена имунна система - Biolife

Какви са симптомите на отслабена имунна система

Сред основните сигнали, които организмът ви изпраща, когато имунната ви система не функционира така, както трябва, са следните:

  • Често и продължително боледуване;
  • Трудно и бавно зарастващи рани;
  • Постоянна умора;
  • Стомашни проблеми;
  • Кожни екземи и др.

При тези състояния обикновено организмът не може правилно и навременно да различи вредните микроорганизми или пък не е достатъчно силен, за да ги пребори. В такъв случай е необходимо да знаете как по естествен път може да укрепите имунната си система и да подобрите цялостното си здравословно състояние.

Как да си подсилите имунната система през новия сезон - Biolife

Как да подсилите имунната си система по естествен начин

Пробиотици

Повече от половината налични в организма бактерии се намират в червата. Препоръчително е да консумирате храни, богати на пробиотици, каквито са киселото мляко, туршиите, ябълковият оцет, маслините, както и пълнозърнестите, богати на фибри. Ако смятате, че не приемате достатъчно пробиотични бактерии чрез диетата си, добър вариант е да заложите и на пробиотици под формата на таблетки.

Прием на хранителни добавки за подобрена имунна система - Biolife

Прием на хранителни добавки и витамини

Задължителен елемент от поддържането на здрава имунна система е приемът на хранителни добавки и витамини. Независимо дали смятате, че приемате всички необходими вещества чрез разнообразното си меню, или не, добавките никога не са излишни, особено по време на грипния сезон. Ние, от BioLife Cosmetics, силно ви препоръчваме да залагате на натурални хранителни добавки, тъй като са много по-бързо и лесноусвоими от организма.

Когато говорим за силен имунитет, витамин C вероятно е първото, за което се сещате. Част от най-ефикасните комбинации за имунитета е и тази между мед и прополис. Вече знаете, че е важно избраните от вас хранителни добавки да бъдат натурални. По този начин те няма да потушат симптомите само временно, а ще помогнат на организма да се справи с първоизточника на проблема.

Подобна натурална хранителна добавка за имунитет е и предлаганата от нас: “Макс имуно”, която има мощно противовъзпалително и антиалергично действие. На сайта на BioLife Cosmetics ще откриете всички необходими хранителни добавки, от които организмът ви се нуждае, за да бъде здрав и достатъчно силен през цялата година.

Достатъчно сън

Достатъчното количество сън (между 6 и 8 часа) е много важно за цялостното здравословно състояние на организма. Смята се, че най-полезен е сънят преди полунощ. Не забравяйте, че имунната система се нуждае от енергия, за да работи правилно, а тя се осигурява най-вече от качествения сън. По време на почивка се отделят важни хормони, а основните органи си почиват. Известно е, че отговорните за имунитета Т-клетки са по-активни при хората, които имат добре изграден режим на сън.

Ограничаване на стреса за подобрена имунна система - Biolife

Ограничаване на стреса

Стресът е сред основните фактори, които отключват появата на множество заболявания и отслабват имунната система. Чрез техники като дълбоко дишане, медитация, слушане на музика, упражняване на любимо хоби и разходки сред природата значително може да намалите количеството кортизол в организма и да възстановите хармонията в тялото си.

Движение и поддържане на здравословно тегло

Движението е основният фактор за засищане на организма с кислород и енергия, както и за поддържане на оптимално телесно тегло. През студеното време от годината и по време на грипния сезон може да бъде трудна задача да се движите достатъчно, но е препоръчително да правите леки упражнения за тонус и в домашни условия. По този начин циркулацията на кръвта ще се подобри, а също и ще изгорите известно количество мазнини. Много важно за имунната система е поддържането на оптимално за вашата възраст, ръст и пол тегло, затова спортът е сред основните фактори, влияещи върху имунитета.

Прием на достатъчно течности

По-голямата част от човешкия организъм се състои от вода. Изключително важно е, особено по време на болест, да се пият достатъчно течности. По този начин организмът по-лесно изхвърля натрупалите се токсини от тялото, а вероятността от дехидратация значително намалява. Може да разнообразявате водата с различни видове чай, които са много полезни за имунната система и действат ефективно срещу вредните патогени и заболявания.

39.00 лв.