Подсилване на имунитета

shutterstock_296601893С наближаващите студени месеци идва ред на настинките и честото боледуване. За да ги преодолеете, е важно да имате силна имунна система. Не е необходимо да се нагълтвате с хапчета за настинки или имунитет, важно е да спазите следните съвети за естествено подсилване на имунната система.


  1. Приемайте по-често витамин С

Витамин С е един от най-полезните витамини за подсилването на имунната система. Той понижава кръвното налягане и същевременно повишава образуването на белите кръвни телца, които се борят с инфекциите в организма. Можете да приемате витамин С на таблетки или под формата на плодове като портокали, киви, лимони и др. Въпреки киселия си вкус, цитрусите алкализират организма и го подсилват.


  1. Пийте много вода

Честата консумация на вода води до изхвърляне на токсините от тялото ви и го кара да се съсредоточи върху по-добрата работа на имунитета. Знаете, че ако забравяте да пиете вода, това може да доведе до дехидратация и главоболие, които само ще натоварят организма ви.


  1. Яжте повече плодове и зеленчуци

Въпреки ограничения избор на плодове и зеленчуци през зимния период, не спирайте да си набавяте наличните на пазара видове. Можете да си набавите сушени или замразени плодове и зеленчуци. Така ще подхраните организма си с необходимите витамини и минерали и ще укрепите имунитета си. Зеленчуците можете да комбинирате с риба, а плодовете с кисело мляко.


  1. Намалете консумацията на кофеин

Честата употреба на кофеинови напитки кара тялото ви да се дехидратира като по този начин се унищожават важни минерали и витамини. За да компенсирате загубата на течности, заедно с ежедневното си кафе изпийте две чаши вода.


  1. Консумирайте повече чесън и лук

Споменавайки зеленчуците, няма как да не отбележим, че от всички тях лукът и чесънът най-много спомагат за борбата с болестите. Те съдържат антибактериални съставки и фитонциди, които убиват бактериите в тялото. Препоръчително е да ги консумирате в сурово състояние, защото при термична обработка, те губят голяма част от полезните си вещества.


  1. Наспивайте се добре

Сънят е много важен на вашето здраве, защото по време на сън организмът възстановява своите сили. За да сте здрави и ако времето ви позволява, спете по 8 часа на денонощие.


  1. Избягвайте стреса

Стресът е навсякъде и е готов да се прояви по всяко едно време. Той се оказва една от основните причинители на слабия имунитет, затова се уверете, че отделяте достатъчно време на приятните за вас неща.