fbpx

Полезни действия на черния пипер

Представете си храната си без черен пипер? Почти е невъзможно, нали? Черният пипер е неразривна част от почти всяка готварска рецепта заради леко пикантния си вкус и аромат, без които храната не би била същата. Семената на черния пипер притежават и неподозирани полезни действия за организма. Ще ви разкрием някои от тях. За да извлечете максимална полза от черния пипер, е препоръчително да бъде консумиран суров, а не след термична обработка.

shutterstock_161865200

Естествен антибиотик

Черният пипер е богат на витамин C, който ограничава свободните радикали, причиняващи доста болести. В допълнение действа като антибактериално средство и подсилва имунитета.

Стимулира метаболизма

Заради пикантния си привкус подправката разгражда по-бързо натрупаните мазнини, ускорява обмяната на веществата в тялото и изгаря излишните калории.

Грижи се за чревната флора

Като стана въпрос за ускоряване на метаболизма, черният пипер е и катализатор за по-лесното преработване на храната, защото повишава отделянето на солната киселина в стомаха и намалява риска от стомашни раздразнения и болести.

Подобрява настроението

Той подобрява не само чисто физическите, а и емоционалните процеси в тялото. В съдържанието си има пиперин, действащ като антидепресант, който стимулира нервната система и когнитивните способности.

Помага за здравето на зъбите и кожата

Редовната консумация на черен пипер предпазва зъбите от кариеси и облекчава зъбобола. Друго негово предимство е поддържането на кожата в свеж вид и забавяне на появата на бръчки.

Афродизиак

Не на последно място подправката добавя пиперливост и огън и в сексуален план. Още от древни времена черния пипер е бил добавян в различни питиета от вино и билки за по-добро либидо. По тази причина и поради многото му полезни действия черният пипер е активна съставка в хранителната добавка Viril Max.