fbpx
признаци на депресия

Кои са обичайните признаци на депресия?

Депресията често е наричана Бичът на нашето време. Не е ясно какво точно я предизвиква, но резултатите са налице. Всеки 8-ми на 100 от българите страдат от различни депресивни състояния . Ето защо тук ще разгледаме кои са обичайните признаци на депресия, за да можете да прецените навреме дали не сте засегнати и Вие.

Хипобулия

С този сложен медицински термин се означава състояние, в което хората усещат непрекъсната умора и слабост. Нямат желание дори да станат от леглото и да се захванат с обичайните си дейности. Всяко движение и всяко действие са нежелани. Дори желанието за секс започва да отслабва докато не изчезне почти напълно. Апатията започва да ги завладява.

Дистимия

Отново медицински термин, с който се обозначава обща потиснатост. Тя е сред първите признаци на депресия. Пациентите започват да гледат на всичко с песимизъм и нищо не може да ги развесели. Изпитват необичайна тъга и мъка, дори и да нямат причина за нея и всичко да им е наред.

Забавяне на мисловния процес

Всички мисли протичат бавно и мудно. Стига се до невъзможност за справяне с елементарните житейски ситуации. Пациентите изпитват затруднение дори да заведат детето си на детска градина, камо ли да стигнат до офиса си.

Поява на налудничави мисли

Не е задължително тук да става въпрос само за самоубийство. Макар тези мисли да са типични за хората, изпаднали в тежка депресия. Често пациентите са обхванати от някакви мании като например, че съседът им иска да ги наводни. Или че роднините се опитват да му отнемат имуществото.

Физически нарушения

Също сред обичайните признаци на депресия. Дори при някои пациенти депресивните състояния започват именно от тях. Може да се изразяват в главоболие, болки в кръста, загуба на апетит. Вероятно най-често срещана от физическите нарушения на депресията е инсомнията. Около 95 % от тях страдат от безсъние, което допълнително ги кара да се чувстват като парцали.

Това е най-общо представяне на обичайните признаци на депресия. Дали са няколко и какви точно са те зависи от самото депресивно състояние. Но и да имате най-малкото съмнение, че страдате от някаква форма на депресия, се консултирайте веднага със специалист.