fbpx
плодове стимулиращи имунната система

Растения, които подсилват имунитета

Имунитетът е основният отговорник за защита на тялото от развитието и размножаването на болестотворни микроорганизми, щом веднъж вече са пробили естествената бариера на тялото. Когато имунната система е добре развита, тя е способна да се справи с всички болестотворни бактерии, вируси и др. без дори да усетите. За целта обаче е необходимо да водите здравословен начин на живот, както и да подпомагате естествените защитни функции на организма, приемайки разнообразни естествени антиоксиданти.

Какви са причините и симптомите при отслабен имунитет

Различни състояния могат да предизвикат слаб имунен отговор и по-често разболяване. Важно е да бъдете наясно с причинителя, за да може да вземете правилни и навременни мерки за възстановяване. Сред най-често срещаните симптоми за слаба имунна система са умората, честото боледуване, кожни и стомашни проблеми и други, с които може да се запознаете по-подробно в нашата статия за подсилване на имунитета през грипния сезон. Обикновено причините за твърде слаб имунен отговор или липса на навременен такъв са стрес, генетична предразположеност, заболяване, нездравословно хранене или липса на движение.

Нека преминем към основната част на нашата статия, а именно към растенията, които естествено подсилват имунитета.

Момиченце и баща с хрема

Защо растенията са важни за имунната система

Всеизвестен факт е, че колкото по-здравословно се храните и живеете, толкова по-рядко се разболявате. Това е така, тъй като естествено съдържащите се антиоксиданти, витамини, минерали, фибри и всички останали полезни вещества в растителните продукти се усвояват много по-лесно и бързо от организма. Билките и определени растения, с които ще ви запознаем в следващите редове, могат значително да ви помогнат да подсилите имунната си система дълготрайно, по напълно безвреден и естествен начин. Чудесе

Зелени продукти в машина за смути

н метод да не лишавате организма си от незаменимия благоприятен ефект на растенията е да приемате редовно хранителни добавки, съставени изцяло от натурални съставки. По този начин лесно, бързо и сигурно ще доставите на имунната си система всички вещества, от които се нуждае, за да ви предпазва от болести и различни инфекции.

Как да подсилите имунитета си с помощта на растения

След като вече знаете колко полезни и важни са растенията за поддържане на добро здраве, време е да ви запознаем и с част от тях, които са пряко свързани с добрия имунен отговор. 

Ехинацея

Когато говорим за имунитет, няма как да не споменем и ехинацеята – едно от най-богатите на антиоксиданти растения. Тя дори се нарича и “билка на имунитета”, тъй като значително скъсява периода на боледуване, действа антивирусно и помага на организма да изхвърли натрупалите се токсини, които пречат на добрия имунен отговор.

Бъз

Черният бъз е един от най-мощните антиоксиданти, познати на човечеството. Сиропът от растението има множество полезни свойства, сред които са освобождаване от свободните радикали, подпомагане на изхождането, насищане на тялото с витамини и минерали и нормализиране нивата на хемоглобин. Съдържащите се в него вещества подпомагат извличането на токсините от тялото, включително и на тежките метали, което повлиява благоприятно при простудни и грипни състояния.

Горски плодове на черна дъска

Джинджифил

Всеизвестен факт е колко полезен е коренът от джинджифил. Витамините и аминокиселините са неизменна част от химичния му състав, благодарение на което растението носи множество ползи на организма. Подобно на чесъна, джинджифилът успешно се справя с всички навлезли вируси и бактерии, тъй като е много горчив, но не оставя неприятен аромат. Коренът подобрява кръвообращението и храносмилането, както и естествено подкрепя имунитета.

Мащерка

В мащерката се съдържат голям брой витамини, които са необходими на имунната система за правилното ѝ функциониране. Неслучайно чаят и екстрактът от мащерка са толкова предпочитани по време на кашлица. Освен витамини обаче в химичния състав на мащерката се съдържат и множество микроелементи, като цинк, мед, желязо и фибри. 

Агаве

Популярният веган-заместител на меда не само че е много вкусен, но и носи множество ползи на имунната система. Сиропът от агаве действа антимикробно, противовъзпалително, подпомага намаляването на теглото и нивата на кръвната захар, когато е неин заместител, както и действа като естествен диуретик. Противовъзпалителното действие подпомага по-бързото потушаване на грипоподобни симптоми, както и изхвърлянето на вредни вещества.

агаве

Хранителна добавка за силен имунитет от BioLife Cosmetics

Ако искате да усетите здравословните ползи на всички досега изброени растения, подсилвайки имунитета си, може да се възползвате от хранителната добавка, която ще откриете на нашия сайт. Основните ѝ активни съставки са точно гореизброените, а комбинацията между тях неминуемо ще ви помогне да се радвате на много по-рядко боледуване и по-здрав организъм. Действието на добавката е бързо и дълготрайно благодарение на иновативните технологии, използвани за направата ѝ, които целят максимално да запазят естествените полезни свойства на растенията.

Благодарим ви, че останахте с нас до края на статията и се запознахте по-подробно с ролята на растенията в изграждането на здрава и стабилна имунна система. За още подобни теми, следете и нашия блог.